Hyppää pääsisältöön
Takatalvi sai suomalaiset turvautumaan liikennetietoon

Takatalven liikennekaaos sai suomalaiset turvautumaan liikennetietoon – Fintrafficin palvelut keräsivät ennätysmäärän kävijöitä

Talvi yllätti autoilijat tällä viikolla vielä kerran. Yhä useammat autoilijat turvautuivat Fintrafficin tarjoamaan liikennetietoon tarkistaakseen, miltä ajokeli näyttää, miten teitä on aurattu ja suolattu sekä mikä reitti kannattaa valita. Fintrafficin digitaaliset palvelut keräsivätkin tiistaina 23. huhtikuuta ennätysmäärän kävijöitä. Runsas lumisade sekä jäätävä vesi- ja räntäsade aiheuttivat selkeitä häiriöitä varsinkin Etelä- ja Keski-Suomen liikenteeseen. Isommilta onnettomuuksilta kuitenkin vältyttiin. Raideliikenteessä keli ja Tikkurilan ratapiharemontti aiheuttivat erityisesti pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen myöhästymisiä ja junavuorojen harventamisia.  

“Olemme iloisia, että pystyimme auttamaan autoilijoita ja eri alojen ammattilaisia reaaliaikaista liikennetietoa tarjoavien digitaalisten palvelujemme avulla. Kaikkien palveluidemme käyttö kuusinkertaistui tiistaina ja vierailuja oli lähes 70 000.  Liikennetilanne-palvelumme kävijämäärä kymmenkertaistui tavalliseen päivään verrattuna. Myös Fintraffic Mobiilin latausmäärissä oli nähtävissä selkeä piikki”, Fintrafficin Head of Digital Antti Haarala kertoo.  

Fintraffic Mobiilissa käyttäjiä kiinnostivat erityisesti ajokeliennusteet, jotka näkyvät sovelluksesta kätevästi. Voit esimerkiksi tarkistaa, ovatko tiet menneet jäisiksi tai sohjoisiksi ja miltä tilanne näyttää tulevina tunteina. Tämän lisäksi kelikameroita ja teiden auraustietoja tarkasteltiin sovelluksesta ahkerasti. Liikennetiedotteitakin katsottiin mobiilissa tiistaina noin kymmenen kertaa enemmän kuin normaalina päivänä.  

Moni autoilija jätti auton tiistaina myös kotiin ja taittoi matkansa julkisilla kulkuvälineillä. Tämä näkyi viisinkertaisena reitityskyselyiden määränä reittioppaissa.  

Tieliikenne 

Lähes koko Suomea koetellut takatalvi on aiheuttanut tieliikenteelle viime päivinä runsaasti erilaisia poikkeus- ja häiriötilanteita, vaikka liikennettä on maanteillä ollutkin normaalia vähemmän.   

Runsas lumisade sekä jäätävä vesi- ja räntäsade aiheuttivat selkeitä häiriöitä varsinkin Etelä- ja Keski-Suomen liikenteeseen: Etenkin työmatkaliikenteessä säät haastoivat niin autoilijat kuin julkisen liikenteen, mikä näkyi muun muassa kaupunkien sisääntuloväylien ruuhkautumisena ja katuverkoilla joukkoliikenteen myöhästymisinä.  

”Ajo-olosuhteet ovat olleet hyvin poikkeuksellisen talvisia ajankohtaan nähden. Alkuviikko on tuonut mukanaan runsaasti raskaiden ajoneuvojen lumeen juuttumisia ja myös peräänajoja, kylkikolareita, tieltä suistumisia sekä muita onnettomuuksia on ollut selkeästi normaalia enemmän. Isommilta laajavaikutteisilta onnettomuuksilta on kuitenkin vältytty, ja liikenne maanteillä on saatu sujumaan osittaisia kaistasulkuja tai lyhyitä liikenteen pysäytyksiä käyttämällä”, kertoo Fintrafficin tieliikennekeskuksesta yksikön päällikkö Eero Sauramäki

Talvisissa keleissä korostuu kuljettajan vastuu: kelien edellyttämät renkaat, ajonopeuden lasku, turhien ohitusten välttäminen sekä pitkät turvavälit ovat asioita, joilla liikenne saadaan myös poikkeusoloissa sujumaan mahdollisimman turvallisesti.  

Raideliikenne 

Vuodenaikaan nähden poikkeuksellinen talvinen keli näkyi myös raideliikenteessä. Lumi- ja jäätävä sade aiheutti haasteita esimerkiksi vaihteiden kääntymisissä. Erityisesti pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä sekä keli että Tikkurilan ratapiharemontti aiheuttivat myöhästymisiä sekä vuorojen harventamisia.  

”Ratapiharemontista johtuen osa lämmitysmuuntajista on ollut pois käytöstä eli vaihteita on niin sanotusti kylminä. Tämä on aiheuttanut sen, että vaihteet joudutaan käsityönä harjaamaan auki. Tikkurilassa remontin vuoksi välityskyky on jo ennestään alentunut ja nyt näiden yhteisvaikutus näkyi junaliikenteessä pääosin myöhästymisinä”, kertoo Fintrafficin raideliikenteenohjauksen aluejohtaja Teemu Pöyry.  

Tutustu palveluihimme:   

Fintraffic Mobiili –sovellus yhdistää parhaat toiminnot Liikennetilanne-palvelusta, Junalähdöistä ja Palauteväylästä. Hyödylliset push-viestit palvelevat autoilijoita näyttämällä tieliikenteen häiriöt 20 kilometrin säteellä.    

Fintraffic Mobiili on ladattavissa ilmaiseksi iOS- että Android-sovelluskaupoista  
 
iOS 

Lisää tietoa osoitteesta fintraffic.fi/fi/mobiili   

Liikennetilanne-palvelussa voit suunnitella oman ajoreittisi hyvissä ajoin kotisohvalta. Voit tarkastella reittiäsi etukäteen vaikkapa kätevästi karttanäkymässä, jossa valittavissasi on kymmenittäin eri vaihtoehtoja aina tiesäätiedoista, liikennemääriin ja maanteiden kunnossapitoon. Tieliikenteen liikennetiedon lisäksi palvelusta löytyy tietoa junien kulkemisesta sekä lentoasemien saapumis- ja lähtöajoista.       

Olemme myös luoneet käteviä koontinäkymiä yleisimmille ajoreiteille. Koontinäkymät näyttävät tietyn alueen tai ajovälin kamerat, tiesään sekä liikennetiedotteet. Voit tarkastella valmiita näkymiä tai luoda oman koontinäkymäsi.     

Junalähdöt-palvelusta voit tarkistaa junien reaaliaikaiset lähtö- ja saapumisajat sekä lähtöraiteet kaikilta Suomen asemilta. Voit hakea tietoja joko aseman/kaupungin tai junan nimellä.      

Valtakunnallinen reittiopas opas.matka.fi tietää kaikki julkisten kulkuneuvojen aikataulut ja reitit. Syötä vain lähtöpaikka ja määränpää, ja palvelu selvittää sinulle aikataulut ja vuorot, joilla pääset perille. Palvelu sisältää sekä lähi- että kaukoliikenteen aikataulut ja vuorot. Mukana ovat bussit, raitiotiet, metrot, junat, sekä lautta- ja lentoyhteydet. Mikäli suuntaat Viroon, voit suunnitella reitin sinne asti.        

Nyt voit vertailla myös reittisi päästöjä eri kulkuvälineiden välillä. Päästötietojen haku on tällä hetkellä mahdollista valtakunnallisesti henkilöautomatkoilla ja HSL-alueen joukkoliikenteessä. Tarkista ensin asetuksista, että kaikki haluamasi kulkuvälineet on klikattu aktiiviseksi. Tämän jälkeen tee reittihaku. Päästötietoja eri kulkuvälineiden välillä pääset tarkastelemaan klikkaamalla reittihakukenttien ja tulosten välistä löytyviä kulkuvälineikoneita.     

Palauteväylä-palvelussa voit antaa palautetta maanteihin, rataverkkoon ja vesiväyliin liittyen. Voit myös seurata alueesi palautteita.         

Ota liikennetiedot kätevästi käyttöön omissa kanavissasi: Milloin seuraava juna tai bussi lähtee lähipysäkiltäsi? Miltä tieliikenne näyttää lähialueellasi? Nämä ja monet muut liikenteen ajantasaiset tiedot saat valmiina upotettavina elementteinä Fintrafficin ja sen kumppaneiden veloituksettomista liikenteen verkko- ja mobiilipalveluista.   

Tuo yrityksesi tai yhteisösi info-televisioon, intraan tai verkkosivuille näkymä paikallisesta kelikamerasta, näytä juna-asemien aikataulunäyttöjä tai luo bussien pysäkkinäyttö. Lue lisää täältä: https://www.fintraffic.fi/fi/liikennetietoahelposti 

Fintrafficin tieliikennekeskukset palvelevat ympärivuorokautisesti tieliikenteen ohjaamisessa, liikennetiedottamisessa ja häiriönhallinnassa. Työtä turvallisen ja sujuvan maantieliikenteen hyväksi tehdään tiiviissä yhteistyössä viranomaisten ja muiden liikenteen toimijoiden kanssa. 

Fintrafficin raideliikenteenohjaus vastaa omalta osaltaan vuosittain yli 500 000 junan ja reilun 82 miljoonan matkustajan turvallisesta ja sujuvasta matkanteosta vuorokauden ympäri. Fintrafficin rataliikennekeskukseen on keskitetty valtakunnallinen rautatieliikenteen kokonaishallinta ja ajantasaisen tilannekuvan ylläpito. Se valvoo liikenteen sujuvuutta ja rataverkon käyttöä. 

Jaa