Skip to main content

Godstrafiken ökar efter en lång nedgångsperiod – även flygtrafiken återhämtar sig

I godstrafiken kan man se en försiktig ökning. I synnerhet inom spårtrafiken ökade godstrafiken under årets andra kvartal. Detta har bland annat påverkats av den livligare virkeshandeln. Även antalet flygningar i Finlands luftrum har ökat och i synnerhet den internationella flygtrafiken har börjat nå samma nivå som året före coronapandemin. Företag och medborgare utnyttjar trafikinformation mer än någonsin i sin affärsverksamhet och vardag. 

"Efter den långvariga nedgången av godstrafiken kan man äntligen se en ökning. Inom vägtrafiken är ökningen mycket försiktig, men inom spårtrafiken ökade antalet godståg med upp till sju procent jämfört med motsvarande tidpunkt i fjol. Vi är särskilt nöjda med att Fintraffics digitala tjänster nådde fler finländare än någonsin tidigare. Både företag och medborgare utnyttjar trafikinformation i olika situationer, vilket gör rese- och transportkedjorna smidigare än tidigare, vilket sparar både kostnader och miljö", konstaterar Fintraffics verkställande direktör Pia Julin.

Trafikdata

Under årets andra kvartal samlade Fintraffics digitala tjänster rekordstora 1,8 miljoner besök (Q1 / 1,5 miljoner). De populäraste tjänsterna var Fintraffic Mobil, Trafikläget och Tågavgångar. 

Öppna data som delas av Fintraffic utnyttjades hittills mest i Digitraffic-tjänstens historia för att utveckla andra aktörers tjänster och applikationer. I de öppna gränssnitten för trafikdata som Fintraffic erbjuder gjordes 1,55 miljarder enkäter i april–juni. Ökningen är 31 procent jämfört med motsvarande tidpunkt i fjol. 186 GB av data delades, tillväxten är 38 procent jämfört med motsvarande period förra året och 31 procent jämfört med årets första kvartal. 

Under årets andra kvartal gjordes cirka 4,31 miljarder gränssnittsförfrågningar till reseinformationen i kollektivtrafiken på Digitransit-plattformen. Ökningen var upp till 43 procent jämfört med motsvarande tidpunkt i fjol. I Digitransit delades 58,5 TB data under det andra kvartalet. Finländska reseplanerare för kollektivtrafik utnyttjar i stor utsträckning det gemensamma kunskapsunderlaget via plattformen Digitransit. 

Fintraffic tillhandahåller en lägesbild av trafiken till konsumenter, företag och medier, samt öppna data till tjänsteoperatörer inom trafik och logistik och till applikationsutvecklare, bland annat för utveckling av olika karttjänster och för användning i navigatorer. 

"Insamling, förädling och utnyttjande av trafikdata är hörnstenen i det moderna trafiksystemet, på vilken trafiktjänster skapas. Insamlingen av data gynnar både enskilda vägtrafikanter, men påverkar också i större utsträckning hela samhället och ekonomin: trafikinformationen är nyckeln till att upprätthålla och utveckla ett effektivt, säkert och hållbart trafiksystem. Med hjälp av öppen data kan man skapa helt ny affärsverksamhet", säger Fintraffics ekosystem- och teknologidirektör Janne Lautanala.  

Järnvägstrafiken 

Under årets andra kvartal var andelen godstrafik på järnvägarna nästan 7 procent större än under motsvarande period förra året.  

"Ökningen av godstrafiken beror bland annat på transporterna av råvirke för fabrikernas behov. Även virkeshandeln har blivit livligare, vilket har ökat godstrafiken på järnvägarna i fråga om råvirke. Situationen i Ryssland har förändrat trafikflödena och antalet godståg har ökat i Finlands interna transporter", berättar regiondirektör Teemu Pöyry

Mängden närtrafik ökade med nästan 6 procent. Närtrafikens tillväxt har till exempel möjliggjorts av att trafiken mellan Karis och Hangö inleddes efter trafikavbrottet i fjol (Karis–Hangö elektrifieringsarbete). I praktiken har detta inneburit att trafiken ökat med cirka 12–14 tågturer per dygn, dvs. cirka 400 tåg per månad. 

På grund av KoKoHa-projektet (Kouvola-Kotka-Fredrikshamn) ersattes närtågen från och med slutet av fjolåret med busstransporter under flera veckor mellan Kotka och Kouvola. Närtrafiken startade på nytt och har också bidragit till att närtrafiken har ökat under årets andra kvartal. 

Inom persontrafiken hölls antalet fjärrtåg på samma nivå som vid motsvarande tidpunkt i fjol. 

Tågens punktlighetsprocent sjönk. Inom närtrafiken var andelen 90,4 procent (94 %), i fjärrtrafiken 78,4 procent (87,9 %) och i godstrafiken 90,5 procent (93,3 %). Detta berodde bland annat på att man ännu i april utförde snöarbeten på bannätet exceptionellt länge. Under granskningens tidpunkt har det dessutom pågått flera banarbeten och stora banprojekt. Antalet banarbeten var vid granskningens tidpunkt 36 027 (35 563). På grund av dessa har man varit tvungen att införa många hastighetsbegränsningar på olika håll i Finland. 

Stora banprojekt är till exempel Esbo stadsbana, Dickursby och Kytömaa–Ainola, bangårdarna i Joensuu och Uleåborg, byggandet av Seinäjoki resecentrum och Kuppis–Åbo. Till exempel har nästan tusen fler banarbetstillstånd beviljats enbart i Tammerfors styrningsområde i år än under motsvarande period 2023. Hastighetsbegränsningar på grund av tjäle har också förekommit på bannätet under våren.  

Flygtrafiken 

Den internationella flygtrafiken och antalet flygningar över Finland har ökat jämfört med motsvarande tidpunkt förra året. 

"Antalet flygningar i Finlands luftrum har ökat mot slutet av juni och den internationella flygtrafiken har börjat nå samma nivå som året före coronapandemin. I april–maj har det förekommit flera dagar med över 500 flygningar, vilket motsvarar medelvärdet för rekordåret 2019. Flygtrafikens tillväxt har påskyndats bland annat av Finnairs ökade flygningar under sommartidtabellsperioden. Trafikmängderna ökar också på grund av ryska flyg till Kaliningrad, eftersom trafiken på Finska viken erbjuds flygtrafiktjänster i enlighet med internationella regler. Även antalet överflygningar i Finlands luftrum ökar. I synnerhet de kinesiska flygbolagen har betydligt ökat sina flygningar", berättar Raine Luojus, verkställande direktör för Fintraffics flygtrafiktjänst. 

Vägtrafiken 

Den totala trafikmängden på huvudvägarna (riks- och stamvägar) har i april–juni varit på nästan samma nivå som vid motsvarande tidpunkt i fjol. 

Mängden lätt fordonstrafik (person- och paketbilar) minskade med 0,3 procentenheter, endast en liten ändring jämfört med förra året. Mängden tung trafik har redan under en längre tid legat i nedgång, men nu kan man se en mycket liten ökning i den tunga fordonstrafiken. Mängden tung fordonstrafik ökade med 0,2 procentenheter jämfört med motsvarande tidpunkt i fjol.

Dela