Hyppää pääsisältöön

Fintrafficin meriliikennekeskus toivottaa turvallista juhannusta: Kertaa nyt veneilijöiden väistämissäännöt kauppamerenkulun väylillä

Moni suuntaa juhannuksenakin nauttimaan Suomen kesästä vesille. Vilkas huviveneilyn sesonkikausi merkitsee myös huviveneilyn ja kauppamerenkulun lisääntyviä kohtaamisia, joissa yksikin läheltä piti -tilanne on liikaa. Juhannuksen alla onkin hyvä kerrata turvallisen ja vastuullisen huviveneilyn väistämissäännöt myös kauppamerenkulun väylillä, jotta liikenne sujuu turvallisesti.

Huvivene väistää kauppa-aluksia kaikilla kauppamerenkulun väylillä

Suomen rannikolla liikkuu kesäisinkin runsaasti rahti- ja matkustaja-aluksia. Jotta kohtaamiset sujuvat turvallisesti kannattaa veneen päällikön olla valppaana aina kauppamerenkulun väylillä liikkuessaan. Erityisen tarkkana on syytä olla etenkin ahtailla ja vaikeakulkuisilla väyläalueilla, joissa kauppa-alusten turvallista kulkua rajoittaa niiden suuri syväys ja hidas ohjailtavuus. Pitkät turvavälit kauppa-aluksiin sekä huviveneen väistämisvelvollisuus ovat asioita, jotka jokaisen huviveneen päällikön on hyvä pitää mielessä.

”Kauppa-alukset liikkuvat kapeilla ja karikkoisilla väyläalueilla erittäin tarkasti määriteltyjä reittejä, ja niillä ei ole suuren syväyksensä ja hitaan ohjautuvuutensa takia juurikaan mahdollisuuksia lähteä väistämään vikkeläliikkeisiä huviveneitä. Väistämissäännöt ovatkin asia, mikä jokaisella huviveneen päälliköllä on oltava hyvin hallussaan. Kauppa-alusten komentosillalta katsottuna tärkeää on pitää etenkin kunnon etäisyydet. Veneen merikelpoisuus ei tarkoitakaan vain sitä, kuinka alus rakenteidensa ja varusteiden puolesta selviää merenkäynnistä, vaan myös sitä, että sitä kuljettaa asiansa osaavat henkilöt, joilla on riittävä tietotaito ja osaaminen aiotulle matkalle. Ota siksi perustaidot hyvissä ajoin haltuun ja pohdi reittiä huolella ennakkoon”, muistuttaa Fintrafficin Suomenlahden meriliikennekeskuksesta päällikkö Samu Koski.

Fintrafficin meriliikennekeskus toivottaa turvallista juhannusta vesille!

Fintrafficin meriliikenteenohjauksen tehtävänä on varmistaa ulkomaankaupan ja kotimaan kauppamerenkulun turvallinen ja häiriötön toiminta. Meriliikennekeskuksemme valvovat rahti- ja matkustajalaivojen kulkua Suomen rannikkoalueella ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

Jaa