Hyppää pääsisältöön

Alusliikennepalvelu

Alusliikennepalvelusta säädetään Alusliikennepalvelulaissa sekä Valtioneuvoston asetuksella alusliikennepalvelusta.

Tavoitteena turvallisempi meriliikenne

Alusliikennepalvelun tavoitteena on parantaa merenkulun turvallisuutta sekä edistää alusliikenteen sujuvuutta ja tehokkuutta. Lisäksi tavoitteena on ennaltaehkäistä onnettomuuksia ja niistä mahdollisesti syntyviä ympäristöhaittoja.

Näihin tavoitteisiin päästäkseen Fintrafficin meriliikennekeskukset toimivat ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Päivystyksen ansiosta alukset saavat kaikkina vuorokaudenaikoina matkansa varrella tiedotuksia aluksen turvalliseen kulkuun liittyvistä asioista sekä tarvitessaan navigointiapua.

Alusliikenteen ohjeistukset  Master's Guide -palvelussa

Fintrafficin Master's Guide on merenkulkijoille suunnattu reittisuunnittelua tukeva palvelu, jonka tarjoama tieto on räätälöity kohdesataman mukaan. Palvelusta voidaan hakea kohdesataman tai VTS-alueen mukaan personoitu opas, joka sisältää reittisuunnitelman kannalta oleellista tietoa muun muassa VTS-alueista ja kansallisista merenkulun ohjeistuksista. Lisäksi opas ohjaa käyttäjät Suomen merenkulkuviranomaisten, satamien ja muiden merenkulun sidosryhmien tärkeimpiin tietolähteisiin.

Master's Guide -palveluun pääset tästä.

Alusliikennepalveluun osallistuminen

Alukset, joiden suurin pituus on vähintään 24 metriä, ovat velvollisia osallistumaan alusliikennepalveluun. Liikkuessaan VTS-alueella alusten on ylläpidettävä jatkuvaa päivystystä alueen työskentelykanavalla sekä noudatettava VTS-alueella tapahtuvaa liikennöintiä koskevia säännöksiä.

Myös muita aluksia, jotka liikkuvat VTS-alueella, mutta eivät ole velvollisia osallistumaan VTS-palveluun, suositellaan kuuntelemaan kyseisen VTS-alueen tai -sektorin työskentelykanavaa.

Meriliikennekeskusten sijainnit ja toiminta-ajat

Suomessa alusliikennepalvelua eli VTS-palvelua ylläpitää Fintraffic Meriliikenteenohjaus Oy. Meriliikennekeskukset sijaitsevat Turussa ja Helsingissä.

Suomen rannikon merialueet on jaettu kuuteen VTS-alueeseen. Näitä ovat Bothnia VTS, West Coast VTS, Archipelago VTS, Hanko VTS, Helsinki VTS ja Kotka VTS. Lisäksi Saimaan syväväylän alueella toimii Saimaa VTS.

Rannikolla VTS-palveluja tarjotaan 24 h/vrk ympäri vuoden. Katkoksen toimintaan saattavat aiheuttaa tekniset viat tai yllättävä henkilöstövajaus. Katkoksista toiminnassa ilmoitetaan erikseen merivaroituksin ja paikallisvaroituksin. Saimaa VTS tarjoaa palveluja vain liikennekautensa aikana. Liikennekausi noudattaa pitkälti Saimaan kanavan aukioloaikoja, mutta Fintrafficin meriliikenteenohjaus tiedottaa sen alkamisesta ja päättymisestä erikseen.

Meriliikennekeskuksista annettavat palvelut

Alusliikennepalvelun tehtävät ovat tiedottaminen, kehittyviin ja syntyneisiin vaaratilanteisiin puuttuminen ja alusliikenteen järjesteleminen.

Turvallisuuden parantamiseksi ja yhtenäisen meritilannekuvan aikaansaamiseksi rannikon VTS-alueilla käytetään yhteydenpitokielenä ensisijaisesti englantia. Tarpeen mukaan alusliikennepalvelua annetaan myös suomen ja ruotsin kielellä.

Eri VTS-alueilla annetut palvelut kuvataan VTS-aluekohtaisissa oppaissa. Master’s Guidet löydät täältä.

Luotsaus

Jos alukselle on myönnetty vapautus luotsinkäyttövelvollisuudesta, on aluksen päällikön aluksen saapuessa VTS-alueelle ilmoitettava meriliikennekeskukselle komentosillalla aluksen ohjailuun ja käsittelyyn liittyviin toimenpiteisiin osallistuvien tai niitä valvovien PEC-lupakirjan haltijoiden lupakirjojen numerot.

Aluksen päällikkö voi tehdä ennakkoilmoituksen vapautuksen numerosta meriliikennekeskukselle. Ennakkoilmoituksen voi samassa yhteydessä tehdä usealle matkalle.

Luotsauksesta Suomessa vastaa Finnpilot Pilotage Oy, www.finnpilot.fi.

Luotsitilaukset tehdään Finnpilotin luotsinvälitykseen, https://finnpilot.fi/asiakkaille/luotsinvalitys-ja-luotsinvalitysalueet/. Luotsintilauslomake www.pilotorder.fi.