Hyppää pääsisältöön

KÄYTTÖKESKUS TUTUKSI: #turvaamme sähkötyöturvallisuuden rataverkolla

Sähköturvallisuus on tärkeä turvallisuusprioriteetti, sillä jos sähkörataa ei valvota, ei yksikään juna liiku radalla. Yksi Fintrafficin sähköradan käyttökeskuksen tärkeimmistä tehtävistä on Suomen sähkörataverkon turvallisuuden varmistaminen ja sähköradan turvallisesta käytöstä huolehtiminen. Kuinka käyttökeskus varmistaa sähköturvallisen tekemisen sähkörataverkolla? 

Sähkö on näkymätöntä, ja sähköradalla työskennellään isojen jännitteiden kanssa. Fintrafficin sähköradan käyttökeskuksessa on paras tieto siitä, millaisia jännitteitä ja suureita radalla milloinkin on, minkä vuoksi sähköradalla ei tehdä mitään ilman käyttökeskuksen mukanaoloa. Näin huolehditaan radan käyttäjien, kuten veturinkuljettajien ja kunnossapitohenkilöstön, työturvallisuudesta näiden työskennellessä radalla.

"Seuraamme sähköradalla liikkuvia virtoja vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Koska sähköradalla liikkuu suuria jännitteitä, ovat radan häiriöt ja viat aina sähköturvallisuuskysymys. Meidän tehtävämme on valvoa, että sähkö liikkuu radalla suunnitellusti, huolehtia jännitekatkojen turvallisesta toteutuksesta sekä varmistaa häiriötilanteissa, mistä viassa on kyse ja voiko rataosuudella ajaa sekä työskennellä turvallisesti", kertoo käyttöpäivystäjä Harri Kukkurainen Fintrafficin käyttökeskuksesta.

Käyttökeskus varmistaa sähköradan työturvallisuuden

Käyttökeskuksen toimintaa ohjaavat useat sähköenergiaan liittyvät määräykset ja lait, joiden tehtävä on varmistaa sähköenergian turvallinen käyttö rataverkolla. Näitä ovat esimerkiksi Väyläviraston ratatekninen ohje, sähkölaki sekä EU:sta tulevat sähköön liittyvät määräykset. Lakisääteisten määräysten lisäksi käyttökeskuksessa toimitaan sähköradan käytönjohtajan tarkennusten sekä Fintrafficin omien hyväksi havaittujen toimintamallien mukaan. Käyttökeskuksen määräyksiä tulee kuunnella, sillä esimerkiksi virhekytkennät voivat aiheuttaa isoja materiaali- ja henkilövahinkoja

"On meidän tehtävämme varmistaa, että sähköt ovat poikki oikeasta paikasta, kun kunnossapito menee korjaamaan tai huoltamaan rataa. Käyttökeskuksen operatiivisessa toiminnassa työskentelee vain sähköalan ammattilaisia, joten ymmärrämme hyvin radan parissa työskentelevien sidosryhmien tarpeet turvallisuuden suhteen. Yhteistyö kunnossapidon ja urakoitsijoiden kanssa toimiikin hyvin, sillä tunnistamme kaikki yhdessä sähköradan riskit ja teemme töitä aina turvallisuus edellä", kertoo Kukkurainen.


Onnettomuustilanteissa käyttökeskuksella on puolestaan tärkeä tehtävä hoitaa pelastuslaitoksen pyynnöstä hätäjännitekatkot sekä huolehtia ja opastaa hätämaadoituksen tekemisessä, koska ajolanka voi olla jännitteinen, vaikka käyttökeskus olisikin kytkenyt sen kuormattomaksi. Tällä varmistetaan pelastushenkilökunnan, junan henkilökunnan ja matkustajien turvallisuus pelastustoimien aikana. Käyttökeskus myös arvioi ja päättää, milloin liikennettä on oikeasti turvallista jatkaa häiriö- tai onnettomuustilanteen jälkeen.

"Onnettomuuksia emme voi aina ennakoida, mutta sähköturvallisuuteen liittyvät riskit voidaan minimoida toimimalla käyttökeskuksen ohjeiden mukaan. Vaikka alalla on paljon toimijoita, on hienoa, että meillä kaikilla on sama tahtotila toimia turvallisuus prioriteettina ja myös kehittää sähköturvallisuutta yhdessä eteenpäin", jatkaa Kukkurainen.

Sähkörataan liittyvät havainnot tulee ilmoittaa käyttökeskukseen

Kaikki sähkörataan liittyvät asiat, viat ja huomiot kulkevat käyttökeskuksen kautta. Tekniset järjestelmät hälyttävät automaattisesti häiriöistä radalla, mutta kuka vain voi ilmoittaa sähkörataan liittyvistä havainnoistaan käyttökeskukseen. Käyttökeskuksesta voi aina myös pyytää neuvoa sähkörataan liittyvän laitteiston käyttöön liittyvissä asioissa. 

"Jos huomaa esimerkiksi sähköradalla kipinöivän ajolinjan tai linjan päälle nojaavan puun, on hyvä ilmoittaa havainnostaan käyttökeskukseen, jolloin vika päästään tutkimaan jo ennen kuin se muodostuu isommaksi häiriöksi. Hätäkeskus on oikea numero, jos ei muista tilanteessa, mistä käyttökeskuksen yhteystiedot löytyvät. Pelastuslaitoksen kautta tieto viasta välittyy käyttökeskukselle, ja pystymme reagoimaan tilanteeseen pikimmiten", muistuttaa Kukkurainen.

Jaa