Hyppää pääsisältöön

Matkailuautolla tai asuntovaunun kanssa tien päälle? Näillä vinkeillä matka sujuu turvallisesti

Suomen kesä on kulta-aikaa kytkeä auton perään asuntovaunu tai lähteä matkailuautolla kohti kesäseikkailuja. Mitä matkailuajoneuvojen kanssa on syytä muistaa liikenteessä turvallisuuden näkökulmasta? Kuinka matka sujuu mahdollisimman mutkattomasti kohti määränpäätä? Lue Fintrafficin vinkit turvalliseen ja sujuvaan matkantekoon.

1. Suunnittele ajoreittisi ennakkoon

Hyvin suunniteltu ajoreitti sujuvoittaa matkaa. Reitin suunnittelussa kannattaa hyödyntää verkossa toimivaa Liikennetilanne-palvelua tai kätevää Fintraffic Mobiili -sovellusta, jonka voi ladata suoraan puhelimeen. Palvelut auttavat suunnittelemaan matkan jo ennakkoon mahdollisimman sujuvaksi tarjoamalla autoilijan avuksi reaaliaikaista liikenne- ja olosuhdetietoa, kuten maantieliikenteen häiriöt ja ruuhkat, tietyöt sekä sähköautojen latauspisteet ja kaasun tankkausasemat.

”Liikennetilanne-palvelusta käyttäjät voivat tarkastella koontinäkymiä vilkasliikenteisimmiltä tieosuuksilta, ja myös Fintraffic Mobiili -sovelluksessa voi tarkastella juuri itseä eniten kiinnostavia tietoja kätevästä karttanäkymästä. Mobiilisovelluksen push-ilmoitusten ja paikannuksen avulla autoilija saa välittömästi reaaliaikaisen tiedon, kun lähialueen liikenteessä sattuu jotain poikkeavaa. Tämä auttaa ennakoimaan omaa ajoa, mikä on isolla ajoneuvolla ajaessa erityisen tärkeää”, vinkkaa kehityspäällikkö Tomi Lehtola Fintrafficista.

Vaikka uusi tieliikennelaki kevensi matkailuautojen nopeusrajoituksia, kannattaa matkaan varata aina riittävästi rauhallista aikaa. Huomioi myös reittiä suunnitellessa määränpään lisäksi riittävät taukopaikat, joihin on helppo pysähtyä. Muista tarkistaa ennen matkan suunnittelua, että kuljettajan ajo-oikeus riittää matkailuautolla tai vaunuyhdistelmällä ajamiseen.

2. Turvavyöt kiinni ja tavarat paikoilleen

Kaikilla matkailuajoneuvon kyydissä olevilla tulee olla turvavyöt kiinni ajon aikana – myös matkustamotiloissa. Lasten turvaistuinten osalta matkailuautoon sovelletaan samoja määräyksiä kuin henkilöautoihin. Lisäksi on suljettava matkustamotilojen luukut ja kaapit sekä varmistettava, että kaikki irtotavarat on kiinnitetty tukevasti paikoilleen. Tavaramäärän kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä matkatavaroiden lisäksi esimerkiksi matkustajat, polttoaine, vesisäiliöt ja kaasupullot lisäävät ajoneuvon kokonaismassaa. Onkin hyvä varmistaa, ettei ajoneuvon paino ylitä sen sallittua kokonaismassaa tai vetoauton vetokykyä. Pakkaa kuorma autoon mahdollisimman tasaisesti.

3. Tarkista ajoneuvo ennen lähtöä

Ennen lähtöä on tärkeää varmistaa, että ajoneuvo toimii, kuten pitää. Tarkista muun muassa renkaat, valot, vilkut, pyyhkijät, vesisäiliöt, sähköpistokkeet ja asuntovaunun vetoauton lisäpeilit. Muista sulkea ikkunat ja ilmastointiluukut ajon ajaksi sekä varmista, ettei ajoneuvossa ole antenneja, porrasaskelmia tai muita ulokkeita, jotka voivat aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä. Tutustu ennen matkaa ajoneuvon turvaohjeisiin ja yleiseen toimintaan. Esimerkiksi katvealueet ja jarrutusmatkat voivat vaihdella ajoneuvon koosta ja mallista riippuen. Jos vuokraat ajoneuvon, varmista, että saat kattavan perehdytyksen sen toimintaan.

4. Huomioi ajoneuvon suuri koko liikenteessä

Matkailuajoneuvot ovat kooltaan henkilöautoa suurempia niin pituudeltaan, leveydeltään kuin korkeudeltaankin. Joskus voi olla vaikea hahmottaa matkailuauton tai vaunuyhdistelmän todellista kokoa, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä ja kolhuja pysäköidessä. Ajossa on tärkeää pitää riittävät turvavälit edellä ajaviin sekä huomioida tuulen vaikutus: äkkinäiset tuulenpuuskat voivat nimittäin heilauttaa kookasta ajoneuvoa.

Isommalla ajoneuvolla on suuremmat katvealueet, minkä vuoksi matkailuauton tai -vaunun kuljettajalta vaaditaan tavallista enemmän tarkkaavaisuutta kääntyessä, peruuttaessa ja pysäköidessä. Näihin tilanteisiin kannattaa varata riittävästi aikaa. Jos mahdollista, harjoittele matkailuautolla tai vaunuyhdistelmällä ajamista turvallisella alueella ennen varsinaista reissua.

 

Fintrafficin digipalvelut – mukanasi liikenteessä  

Fintraffic Mobiilin karttanäkymästä näet, mitä matkareittisi maanteillä tapahtuu. Voit itse valita mitä kohteita haluat kartalla tarkastella. Sovelluksesta löytyvät kaikki Suomen kelikamerat, tietyöt, ruuhkapaikat, ajokeli- ja säätiedot, tiesäävaroitukset, sähköautojen latausasemat ja kaasuautojen tankkausasemat sekä paljon muuta hyödyllistä. 

Liikennetilanne-palvelussa voit suunnitella oman ajoreittisi hyvissä ajoin kotisohvalta. Voit tarkastella reittiäsi etukäteen vaikkapa kätevästi karttanäkymässä, jossa valittavissasi on kymmenittäin eri vaihtoehtoja aina tiesäätiedoista, liikennemääriin ja maanteiden kunnossapitoon. Tieliikenteen liikennetiedon lisäksi palvelusta löytyy tietoa junien kulkemisesta sekä lentoasemien saapumis- ja lähtöajoista.        

Olemme myös luoneet käteviä koontinäkymiä yleisimmille ajoreiteille. Koontinäkymät näyttävät tietyn alueen tai ajovälin kamerat, tiesään sekä liikennetiedotteet. Voit tarkastella valmiita näkymiä tai luoda oman koontinäkymäsi.      

Valtakunnallinen reittiopas opas.matka.fi tietää kaikki julkisten kulkuneuvojen aikataulut ja reitit. Syötä vain lähtöpaikka ja määränpää, ja palvelu selvittää sinulle aikataulut ja vuorot, joilla pääset perille. Palvelu sisältää sekä lähi- että kaukoliikenteen aikataulut ja vuorot. Mukana ovat bussit, raitiotiet, metrot, junat, sekä lautta- ja lentoyhteydet. Mikäli suuntaat juhannuksena Viroon, voit suunnitella reitin sinne asti.         

Palauteväylä -palvelussa voit antaa palautetta maanteihin, rataverkkoon ja vesiväyliin liittyen. Voit myös seurata alueesi palautteita.          

Jaa