Hyppää pääsisältöön

Fintrafficin tarjoama tiesääpalvelu ohjaa kunnossapidon toimintaa maanteillä päivittäin – ”Tiesäähavainnot ovat peruskivijalka, johon kaikki päätökset perustuvat”

Destian kelikeskus hyödyntää Fintrafficin tarjoamaa tiesäätietoa päivittäin, ympäri vuoden. Fintrafficin tiesäätietojen avulla kunnossapitotoimenpiteitä pystytään tekemään tieverkostossa oikea-aikaisesti, mikä tuo kustannussäästöä. Tarkemman tiesäätiedon avulla teillä voidaan tehdä entistä kohdennetumpaa kunnossapitoa, mikä lisää ennen kaikkea tienkäyttäjien liikenneturvallisuutta. 

Kun säässä tapahtuu muutos, Destian kelikeskus käynnistää tarvittavat kunnossapitotoimenpiteet Destian kunnossapitourakoitsijoille. Kelikeskuksessa työskentelevät Destian asiantuntijat, jotka hyödyntävät työssään Ilmatieteen laitoksen sääennusteita sekä Fintrafficin tiesääasemien tuottamaa tiesäätietoa. Tiesääasemien tarjoaman datan ansiosta kunnossapito tietää, milloin kunnossapitourakoitsijan kannattaa lähteä esimerkiksi talvisin auraamaan tietä tai käynnistämään teiden suolaus. 

”Fintrafficin tiesäähavainnot ovat peruskivijalka, johon kaikki päätökset pitkälti perustuvat. Ei sellaista päivää ole, jolloin tiesäätietoja ei tarvittaisi. Kesällä tarve on tietysti hieman vähäisempää, mutta kesälläkin on asioita, joissa tietoa hyödynnetään. Keväästä lähtien on sorateiden muokkauksia ja pölysidontaa. Kesällä esimerkiksi sateiset jaksot aiheuttavat kunnossapitotarvetta niin sorateille kuin päällysteteille reikien muodossa”, kertoo Destian kelikeskuspäällikkö Seppo Kaarto

Kunnossapitotoimenpiteiden oikea-aikaisuus tuo säästöä

Suomen tieverkolta löytyy noin 450 tiesääasemaa. Tiesääasemat mahdollistavat monia erilaisia mittauksia kelistä, ja dataa saadaan muun muassa ilmalämpötilasta, ilman kosteudesta ja tielämpötilasta. Lisäksi niiden avulla saadaan tietoa tuulesta ja sateen voimakkuudesta. Datasta nähdään myös, missä muodossa vesi sataa: lumena, rakeina vai vaikkapa jäätävänä tihkuna. Tiesääasemien antureista näkee myös, onko tie suolattu vai onko tarve mennä suolaamaan. Lisäksi teillä on lähes tuhat kelikameraa, joista saa Kaarron mukaan lisäarvoa tilannekuvaan.

Kaarto on nähnyt jo 40 vuotta kestäneellä työurallaan tiesääjärjestelmien huiman kehityksen: havaintolaitteet, kelikamerat, tietoliikenne, ohjelmistot ja koko kokonaisuus on kulkenut huiman kehityskaaren. Samalla havaintoasemien ja kelikameroiden määrä on lisääntynyt vuosien varrella. Myös säätutkaverkko on laajentunut kattamaan koko Suomen. 

Teknologia kehittyy koko ajan, ja se mahdollistaa uusia mittaustapoja myös tiesääpalvelulle. Tarjolla on aiempaa monipuolisempaa dataa, kun anturit tiesääasemilla kehittyvät. Lisäksi esimerkiksi kamerat kehittyvät jatkuvasti, jolloin kelikameroista saadaan entistä tarkempaa kuvaa.  

”Entistä tarkempi tieto tuo tarkkuutta talvihoidon ohjaukseen. Fintrafficin tiesäätietojen hyöty on Destialle merkittävä. Tietojen avulla pystytään tekemään talvikunnossapitotoimenpiteitä ja varsinkin oikeaan aikaan, mikä tuo kustannussäästöä. Toinen vaikutus on se, että voidaan varmistaa tienkäyttäjän eli loppukäyttäjän liikenneturvallisuus. Nämä asiat palvelevat koko yhteiskuntaa.”

Jaa

Miten Destian kelikeskus hyödyntää Fintrafficin tiesääpalvelua?