Hyppää pääsisältöön

Suomalaiset hakevat ajantasaista liikennetietoa enemmän kuin koskaan

Suomalaiset etsivät aktiivisesti ajantasaista liikenne- ja olosuhdetietoa helpottamaan matkantekoa ja sen suunnittelua. Tietoa kaivataan erityisesti ajoreitin ruuhkista ja liikennehäiriöistä. Suomalaiset haluavat raportoida omia liikennehavaintojaan myös suoraan tien päältä. Tiedot ilmenevät Fintrafficin Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä sekä Fintrafficin tilastoista.

Lähes kaikki suomalaiset (92%) seuraavat kyselyn mukaan liikennetiedotteita, jotta pysyvät ajan tasalla liikenteen tapahtumista. Kyselyn vastaajat arvostavat erityisesti informaatiota ajoreitin ruuhkista ja mahdollisista liikennehäiriöistä, joista saatua tietoa piti tärkeänä jopa 95 prosenttia vastaajista. Tärkeäksi koettiin myös tieto ajokelistä reitin varrelta (93%) ja tieto reitin liikennemäärästä (92%).

Tietoa ajokeleistä ja liikennetilanteesta haetaan eniten navigointisovelluksista ja -sivustoista, kuten Google Mapsista, jota käyttää 48 prosenttia vastaajista. Toiseksi suosituin tiedonlähde on radio, jota käyttää 42 prosenttia vastanneista. 

 “Fintraffic haluaa olla mukana niissä kanavissa, jotka tavoittavat mahdollisimman ison yleisön ja meidän liikennedataamme ja tietoa päätyykin lähes kaikkiin karttasovelluksiin ja esimerkiksi monille radiokanavalle. Haluamme tehdä yhteistyössä liikenteestä turvallisempaa ja sujuvampaa”, kertoo Fintrafficin Head of Digital Antti Haarala.

Liikennetieto on aina käden ulottuvilla mobiililaitteessa

Ajantasainen tieto eri kulkumuodoista ja reiteistä halutaan suoraan kännykkään. Omiin aikatauluihin sopivan vuoron löytäminen on kyselyn mukaan tärkein yksittäinen peruste julkisen liikenteen reittiä valittaessa, ja vastaajat arvostavatkin suuresti mahdollisuutta seurata bussien ja junien todellisia aikatauluja reaaliajassa kännykästään.

 Mahdollisuudella katsoa aikataulut, olosuhteet tai reitti ennakkoon mobiilisti onkin merkittävä vaikutus ihmisten päivittäisiin liikennemuotovalintoihin. 18-24-vuotiaista jopa puolet vastasi mobiilitiedon vaikuttavan erittäin paljon siihen, miten he liikenteessä liikkuvat. Tämä liikennetiedon tarve näkyi myös App Store -sovelluskaupassa juhannuksena, kun Fintraffic Mobiili kipusi toiseksi ladatuimmaksi ilmaisissa sovelluksissa.

“Uusi Fintraffic Mobiili -sovellus on mainio apuväline, olit sitten lähdössä maantielle tai junamatkalle.  Sovelluksen avulla käyttäjät voivat vastaanottaa liikennetiedotteita reaaliaikaisesti ja kohdennetusti. Fintraffic Mobiilista löytyvät myös tietyöt, ruuhkat, tiekamerat, ajokeli ja moni muu matkan sujuvuuteen vaikuttava tieto yhdestä paikasta. Uutena ominaisuutena Fintraffic Mobiili näyttää nyt myös junien sijainnin, kulkureitin ja nopeuden reaaliaikaisesti kartalla”, neuvoo Haarala.

Tärkeää liikennetietoa saadaan myös suoraan autoilijoilta

Autoilijat osallistuvat aktiivisesti liikennetietojen tuottamiseen myös omilla havainnoillaan ja raporteillaan. Kyselyn mukaan jopa 81 prosenttia autoilevista vastaajista kokee erittäin tärkeäksi tai tärkeäksi mahdollisuuden soittaa akuuteissa vaaraa-aiheuttavissa asioissa Tienkäyttäjän linjalle. Erittäin tärkeäksi tai tärkeäksi koettiin myös mahdollisuus raportoida havaintoja tielle eksyneistä eläimistä, tielle pysäytetyistä tai jätetyistä ajoneuvoista sekä huonoista ajokeleistä (79%) sekä mahdollisuus antaa palautetta maanteiden kunnosta Fintraffic mobiilin ja Palauteväylän kautta (75%). 

“Mobiilisovellus on helpoin tapa ilmoittaa tiellä olevista vaurioista tai muista ongelmista. Ilmoitukset menevät suoraan tien kunnossapidosta vastaaville tahoille, jotka näin voivat reagoida ongelmiin mahdollisimman nopeasti. Palautteet ja havainnot näkyvät Fintraffic Mobiilissa myös muille lähialueen liikkujille, joten ne varmasti osaltaan lisäävät liikenteen turvallisuutta. On kuitenkin myös tärkeä, että omia liikennehavaintoja raportoida kesken ajon, vaan ainoastaan auton ollessa pysähdyksissä”, Muistuttaa Haarala.

 *Fintrafficin suuri liikennekysely toteutettiin valtakunnallisesti 16.5.-20.5.2024. välisenä aikana. Kyselyn toteutti Taloustutkimus. Kyselyyn vastasi 1093 henkilöä, ja vastaajien ikähaitari oli 18–79 vuotta. Vastaajien otos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan kohderyhmää edustavaksi. 

Jaa