Hyppää pääsisältöön

Usein kysyttyä Liikennetilanne-palvelusta

Kehitämme jatkuvasti Liikennetilanne-palvelua. Käyttäjiltä saatu palaute otetaan huomioon kehittämisessä. Palautetta ja kysymyksiä voit lähettää osoitteessa https://www.fintraffic.fi/fi/feedback.

Liikennetilanne-palvelu toimii parhaiten yleisimpien selainten uusimilla versioilla. Mobiilikäyttäjille suosittelemme Fintraffic Mobiili -sovellusta parhaan käyttökokemuksen varmistamiseksi.

Usein kysyttyä

Kamera ei avaudu/näy palvelussa, mistä se johtuu?

Yksittäisen kelikameran kuvat voivat tilapäisesti puuttua aseman rikkoutumisen, tietoliikennehäiriön tai huoltotöiden vuoksi. Kokonaan käytöstä poistettu, mahdollisesti uudella korvattu, kamera saattaa näkyä palvelun kartalla pitkänkin aikaa ennen kuin tieto kameraverkon muutoksista saadaan palvelun käyttöön.

Minkä takia karttapohjassa on vanhoja tietoja ja uusia tieosuuksia puuttuu?

Karttapohjat ovat kolmannen osapuolen tuottamia ja päivittämiä valmiskarttapohjia. Fintraffic ei pysty vaikuttamaan suoraan taustakarttojen sisältöön tai päivittymiseen. Karttapohjan vanhentuneista ja virheellisistä tiedoista on ilmoitettu karttojen toimittajalle.

Miksi sujuvuustieto näyttää punaista keskellä yötä, voiko todella olla ruuhkaa vaikka autoja ei liiku missään?

Sujuvuusluokka määritellään vertailemalla 5 minuutin aikana pisteen ohi kulkeneiden autojen nopeuden mediaania laskennallisesti määriteltyyn sujuvan liikenteen nopeuteen. Sujuvuusluokka voi näin ollen perustua vain yhden auton nopeuteen, jolloin luokka ei kuvaa todellista tilannetta vaan vain yhden auton liikkeitä.

Miksi kunnossapitoajoneuvo näyttää kulkeneen sellaisella tiellä, josta tiedän, että se ei ole oikeasti kulkenut (esim. kaupungin katuverkon kautta)?

Liikennetilanne-palvelussa esitettävät tiedot kunnossapitoajoneuvojen liikkeistä perustuvat ajoneuvojen lähettämiin GPS-sijainteihin. Sijaintien lähetystaajuus vaihtelee jolloin, reitti kartalla ei aina seuraa täsmällisesti tieverkkoa.

Miten rautatieasemien myöhästymistilanteesta kertovat värit määräytyvät?

Palvelussa myöhästymisten luokittelussa käytetään minuuttirajoja, joita käytetään rautatieliikenteen täsmällisyyden tilastoinnissa. Lähiliikenteen junan katsotaan olevan vähän myöhässä, jos myöhästyminen on aikatauluun verrattuna 3-10 minuuttia, ja paljon myöhässä, jos myöhästyminen on 11 minuuttia tai enemmän. Kaukojuna on vastaavasti vähän myöhässä myöhästymisen ollessa 6-15 minuuttia ja paljon myöhässä myöhästymisen ollessa 16 minuuttia tai enemmän.

Palvelussa rautatieaseman karttamerkkinä on keltainen myöhästymisistä kertova merkki, jos yksikin aseman ajankohtaisista junista on vähän myöhässä, mutta paljon myöhässä kulkevia junia ei ole. Punaista vakavasta myöhästymisestä kertovaa merkkiä käytetään, jos aseman junista yksikin on paljon myöhässä. 

Miksi laiva näkyy satamassa olevien listalla vaikka se on jo lähtenyt sieltä tai ei ole vielä saapunut?

Laivalistat perustuvat varustamojen, satamaien ja/tai viranomaisten Portnet-tietojärjestelmään tekemiin ilmoituksiin. Joissain satamamissa tieto Portnetiin saadaan suoraan sataman omasta tietojärjestelmästä, mutta monesti aluksen edustajan on syötettävä tieto aluksen lähdöstä käsin Portnet-järjestelmään. Joskus ilmoituksen tekeminen voi siksi viivästyä.

Palvelu olettaa laivan saapuneen satamaan, kun arvioidusta saapumisajasta on kulunut puoli tuntia vaikka toteutunutta saapumisaikaa ei olisikaan vielä ilmoitettu. Lähtevän aluksen palvelu olettaa lähteneen, kun arvioitu lähtöaika on ylitetty kolmella tunnilla. Alus, jonka lähdöstä saadaan tieto ajallaan, poistuu listalta noin puoli tuntia toteutuneen lähtöajan jälkeen.

Kuinka pitkälle tulevaisuuteen saapuvia aluksia listataan?

Palvelussa näytetään seuraavan kahden vuorokauden aikana saapuvat alukset, mutta korkeintaan 10 ensimmäistä.

Haluaisin käyttää kamerakuvia jossain omassa palvelussani, mistä saan kuvat käyttööni?

Mikäli haluat hyödyntää Fintrafficin keräämiä kuvia omassa palvelussasi, voit upottaa kamerakuvia osaksi sivustoasi iframe-elementteinä. 
Kamerakuvat löytyvät myös Digitraffic-palvelun avoimien rajapintojen kautta osoitteessa www.digitraffic.fi. Digitraffic-palvelusta on saatavilla rajapintojen kautta myös pääosa muistakin tiedoista, joita Liikennetilanne-palvelussa esitetään. 

Voinko upottaa Liikennetilanne-palvelun osaksi omaa sivustoani?

Kyllä, Liikennetilanne-palvelun osia voi upottaa iframe-elementtinä osaksi jotain muuta sivustoa. Kts. ohje.

Ovatko Liikennetilanne-palvelussa olevat tiedot saatavana rajapintojen kautta?

Suuri osa Liikennetilanne-palvelun tiedoista on hyödynnettävissä rajapintojen kautta Fintrafficin avoimen datan palvelusta osoitteesta www.digitraffic.fi.