Hyppää pääsisältöön
Drone ja dronelennättäjä

Lähdössä lentämään tai lennättämään? Tai haluatko tehdä lentoesteilmoituksen?

Dronen lennättäminen vaatii aina drone-operaattoriksi rekisteröitymisen, ja mahdollisesti myös teoriakokeen suorittamisen. Drone-operaattoriksi rekisteröityminen ja dronelennättäjän verkkokoe onnistuu vaivattomasti tämän sivuston kautta. Löydät tältä sivustolta myös kootut ohjeet lennonvalmisteluun ja lentosuunnitelmiin sekä lentoesteilmoituksen tekoon.

Rekisteröidy drone-operaattoriksi

Miehittämättömien ilma-alusten eli drone-lennokkien lennättäminen vaatii pakollisen rekisteröitymisen ja teoriakokeen suorittamisen verkossa. Voit rekisteröityä drone-operaattoriksi sekä yksityishenkilönä että organisaationa. Rekisteröityminen on pakollista sekä ammatti- että harrastajalentäjille.

Jos lennätät 0,5–2 kilogramman painoista dronea tiheästi asutetulla alueella, on tarpeen suorittaa lisäteoriakoe. Tämän voi suorittaa Avia collegen järjestämissä, valvotuissa kokeissa. Kyseessä on avoimen kategorian alakategorian A2 mukainen toiminta, jolloin sinulla tulee olla A1/A3-verkkoteoriakokeen lisäksi omatoiminen käytännön koulutus sekä valvottu A2-lisäteoriakoe hyväksytysti suoritettuina.

Rekisteröitymisen voi tehdä Traficomin Dronepalveluiden kautta, joka löytyy sivustolta droneinfo.fi.

Fintrafficin ohjeet dronen lennättäjille löydät täältä.

Droneja koskevista ohjeistuksista ja säädöksistä löydät lisää tietoa myös täältä.

Lennonvalmisteluun liittyvät tiedot ja lentosuunnitelman tekeminen

AIS.fi -sivustolta löydät kaikki lennonvalmisteluun ja lentosuunnitelmiin liittyvät tiedot. Samasta osoitteesta pääset myös luomaan oman lentosuunnitelmasi ja lähettämään sen.

Ilmailutiedotuspalveluihin kuuluvat mm. Suomen ilmailukäsikirja (AIP Finland) ja AIP:n lisäykset (AIP SUP), reittitiedotteet, ilmatilan käyttösuunnitelma, lentäjien sääpalvelu, AIC A-tiedotteet ja ANC 1:500 000 kartta.

  • Valmistele lentosi ja tee lentosuunnitelma hyvissä ajoin täällä.

Vaikuttaako tekemisesi lentämiseen? Hae lausunto lentoesteestä ja tee ilmoitus

Maston, tuulivoimalan, nosturin, valaistus-, radio- tai muun laitteen, rakennuksen, rakennelman tai merkin asettamisen yhteydessä tulee huomioida lentoestelupa. Lupa haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta ja sen liitteenä tulee olla Fintraffic Lennonvarmistuksen lausunto.

Lausunto- ja lupahakemukseen tarvitaan esteen tarkat sijaintitiedot sekä rakenteen ja maanpinnan korkeus. Lupavaatimus koskee uuden lentoesteen asettamista, olemassa olevan esteen korottamista tai sijaintipaikan muuttamista.