Fintrafficin D/S POLO -sovellus on käytössä jo yli kolmessakymmenessä satamassa. Palvelun käyttäjille tehdystä kyselystä selviää, että käyttäjät arvioivat palvelun olevan hyödyllinen organisaatiolleen, erityisesti aikataulutietojen tilannekuvan osa-alueella. Yleisarvosanaksi sovellus sai kyselyssä 4/5. Tänä vuonna sovellukseen julkaistaan myös täysin uusia ominaisuuksia, muun muassa alusilmoituksiin ja talvimerenkulkuun liittyen.
D/S POLO on satojen ihmisten päivittäinen työkalu, ja sen keskiössä on reaaliaikainen ja kohdennettu tieto sataman ja sen yhteistyökumppaneiden kasvaviin tarpeisiin. Talvella 2025 toteutetusta käyttäjäkyselystä selviää, että sovelluksen käyttäjät hyödyntävät D/S POLOa laajasti muun muassa aikataulutietojen tilannekuvan muodostamisessa, luotsien ja muiden palveluiden tilauksissa sekä laiturisuunnittelussa.
"Yleisarvosanaksi D/S POLO sai hienot 4/5, mistä voimme olla kyllä ylpeitä. Erityisesti yhteen paikkaan keskitettyihin aikatietopalveluihin oltiin tyytyväisiä. Tästä on hyvä jatkaa palvelun kehittämistä, jotta se palvelee satamien tarpeita jatkossa entistäkin saumattomammin", kertoo tuotepäällikkö Petri Kalske Fintrafficin meriliikenteenohjauksesta.
Avoimissa vastauksissa nousi esiin sovelluksen tulevaisuuden potentiaali satamatoimijoiden helppokäyttöisenä työkaluna sekä kannustus muille käyttäjille tiedon päivittämisestä sovellukseen matalalla kynnyksellä. Esimerkiksi alusten lähtö- ja saapumisaikojen jakaminen eri satamien ja muiden toimijoiden suuntaan koettiin merkitykselliseksi uudeksi toiminnallisuudeksi. Sovelluksen piirissä tehtävä yhteistyö saikin kyselyssä yleisarvosanaksi jo reilut 4/5.
Fintrafficin D/S POLO on rakennettu Open Ecosystem -pohjaisesti, mikä mahdollistaa satamille palvelun käytön ja kehittämisen omien tarpeiden mukaisesti. POLO tarjoaa paremman tiedonjaon ja kommunikaation ohella esimerkiksi reaaliaikaiset saapumis- ja lähtöajat laivoille, laituri- ja resurssisuunnittelun, alusilmoitukset EU-alueelle, laskutustoiminnallisuuden, päästölaskennan, hinaaja- ja luotsitilaukset, irrotus-/kiinnityspalvelut sekä veden ja jätehuollon tilaukset. Palvelun avulla voidaan sekä tehostaa toimintaa satamassa, että vahvistaa kestävän kehityksen mukaista toimintaa.
Tulossa uusia ominaisuuksia muun muassa alusilmoituksiin ja talvimerenkulun tilannetietoon
Alusliikenteen suunnittelu ja aikataulutus on talvisissa olosuhteissa usein haastavaa, koska jääolosuhteiden aiheuttama epävarmuus vaikeuttaa koko ketjun toimintaa. Tätä helpottamaan D/S POLOon tuotiin tänä talvena jäänmurtajien tilannetietoa. Jatkossa tavoitteena on tarjota myös jäänmurtajille entistä parempaa tietoa satamista.
"Tavoitteena on tarjota jäänmurtajille tarkempia ja ajantasaisempia tilannetietoja suoraan satamista. Tällä parannetulla tiedonvaihdolla voidaan tehostaa talvimerenkulkua, mikä puolestaan tuo kustannussäästöjä ja vähentää päästöjä. Samalla voimme tarjota satamille ja koko logistiikkaketjulle entistä kattavampaa ja helposti saatavilla olevaa tietoa jäänmurron tilanteesta", jatkaa Petri Kalske talvimerenkulun tilannekuvan tärkeydestä.
Alkuvuonna 2026 käyttöönotettavan kansallisen merenkulun tiedonhallintajärjestelmä NEMOn käyttöönoton yhteydessä mahdollistetaan alusilmoitusten tekeminen myös D/S POLOsta. Tavoitteena on mahdollistaa alusilmoitukset paitsi Suomessa, niin koko EU-alueella, sitä mukaa kun jäsenmaat ovat yhteensopivia EMSW-asetuksen (European Maritime Single Window) mukaisten alusilmoituksien kanssa.
"Ominaisuus mahdollistaa aluksille satamakäynteihin liittyvien alusilmoitusten antamisen D/S POLOn kautta sekä Suomeen että koko EU-alueelle. Halusimme, että ilmoitusten antaminen onnistuu tutulla työkalulla, joka on jo laajasti satamatoimijoiden käytössä", taustoittaa Kalske.
D/S POLOn kehitystyö on osa Fintrafficin meriliikenteenohjauksen ekosysteemityötä, jossa tiiviillä merellisten toimijoiden yhteistyöllä ja uusilla digitaalisilla ratkaisuilla pyritään edistämään merenkulun ja sen logististen ketjujen datanvaihtoa ja tilannekuvan rakentamisesta. SaaS-palveluna toimivaan järjestelmään ovat tervetulleita kaikki satamat sekä muut merenkulun ja logistiikan toimijat. Sataman digitalisaation ja kommunikaation mahdollistava järjestelmä perustuu avoimeen ekosysteemiin ja avoimiin rajapintoihin, mikä vahvistaa yhteistyötä niin satamayhteisön sisällä kuin satamien välillä. Palvelua käytetään jo yli 30 satamassa, ja sillä on noin 1500 rekisteröitynyttä käyttäjää yli 200 organisaatiosta.