Junalla joulun viettoon matkustavat arvostavat erityisesti sujuvuutta ja mahdollisuutta rentoutumiseen, sillä Fintrafficin joululiikennekyselyn mukaan yli puolet (57 %) junalla matkustavista valitsee junan nopean perillepääsyn vuoksi ja 42 prosenttia nauttii junamatkustamisen tarjoamasta rentoutumisesta. Juna valikoitui kulkumuodoksi erityisesti yli 300 km pituisille joulumatkoille. Joululiikenteen sujuvuuden takaamiseksi rautatietoimijat tekevät tiivistä yhteistyötä varmistaakseen turvallisen ja sujuvan matkan sekä toimivan ja ajantasaisen matkustajainformaation.
Fintrafficin joululiikennekyselyssä* selvitettiin 12.-20.11.2024 kansalaisten joululiikenteeseen liittyviä suunnitelmia. Kyselyssä selvitettiin muun muassa, mikä kulkuneuvo joulumatkaan valitaan ja mitkä asiat ovat tärkeitä joulunajan liikenneturvallisuuden ja matkanteon sujuvuuden kannalta. Vastauksista selviää, että joululiikenteeseen junalla lähtevät arvostavat toimivaa ja ajantasaista matkustajainformaatio-palvelua sekä reaaliaikaista liikennetietoa.
Joulujunaan varaudutaan yhdessä
Joululiikenne on yksi vuoden vilkkaimmista matkustusajankohdista, ja junaliikenteessä siihen varaudutaan huolellisesti, jotta matkustaminen olisi mahdollisimman sujuvaa ja turvallista. Varautuminen alkaa hyvissä ajoin suunnitteluvaiheessa ja ulottuu aina liikenteen operatiiviseen hallintaan joulupyhien aikana.
- Lisäjunia ja kapasiteettia raiteille
Junaliikenteen operaattorit lisäävät ruuhka-aikoina vuoroja suosituimmille reiteille ja vahvistavat junien kokoonpanoja matkustajamäärien mukaan. Näin varmistetaan, että mahdollisimman moni pääsee matkustamaan suunnitelmiensa mukaisesti. Lisätietoa saa operaattoreiden kanavista.
- Reaaliaikainen liikennetieto matkustajille – eri kanavat tarjoavat tietoa matkanteon tueksi
Matkustajien tiedonsaanti on joululiikenteessä keskeistä. Fintrafficin mobiili- ja verkkopalvelut tarjoavat reaaliaikaista tietoa junien aikatauluista, lähtöraiteista ja mahdollisista muutoksista. Näiden avulla matkustajat voivat suunnitella matkansa ja reagoida nopeasti mahdollisiin poikkeustilanteisiin.
- Raideliikenteen ohjauksen merkitys – yksikään juna ei liiku ilman raideliikenteen ohjaajia
Joulun vilkkaassa liikenteessä Fintrafficin raideliikenteenohjauksella on keskeinen rooli varmistaa, että niin matkustajat kuin tavaratkin pääsevät perille turvallisesti ja sujuvasti.
Häiriötilanteissa liikenteenohjaus toimii koko rataverkon hermokeskuksena, joka nopeuttaa liikenteen palautumista normaaliksi ja minimoi vaikutukset matkustajille. Raideliikenteenohjaajat tekevät 24/7 töitä sen eteen, että joulumatkustaminen olisi turvallista ja mahdollisimman sujuvaa. Fintrafficin rataliikennekeskus tiedottaa mahdollisista häiriöistä.
- Sään ja ratatöiden huomiointi
Talviset sääolosuhteet, kuten pöllyävä lumi tai runsas lumisade ja kova pakkanen, voivat vaikuttaa junaliikenteen sujuvuuteen. Näihin varaudutaan ennakoivilla kunnossapitotoimenpiteillä, kuten lumitöillä ja vaihteiden lämmityksellä. Lisäksi joulun vilkkaimpina ajankohtina pyritään minimoimaan ratatyöt, jotka voisivat hidastaa ja haitata liikennettä.
- Matkustajille tärkeää varautua myös itse
Matkustajille suositellaan varaamaan junaliput ajoissa, matkustamaan ruuhka-aikojen ulkopuolella, jos mahdollista, ja seuraamaan reaaliaikaista liikennetietoa esimerkiksi Fintraffic Mobiili -sovelluksesta. Hyvä suunnittelu ja joustava asenne tekevät matkasta sujuvamman, myös jouluruuhkissa. Joulumieli tehdään yhdessä.
Vinkki: Junien tiedot löytyvät asemien lisäksi Fintraffic Mobiilista ja verkkopalveluista
Fintraffic tarjoaa matkustajainformaatiopalveluita päivittäin sadoille tuhansille matkustajille. Joululiikennekyselyn mukaan asema- ja laiturinäyttöjen toimivuus on erittäin tärkeää tai tärkeää 83 prosentille joulujunaan menijöille. Kuulutusten selkeyttä piti puolestaan tärkeänä tai erittäin tärkeänä lähes puolet. Kesällä Fintrafficin ja VR:n yhteisesti toteuttaman erillisen matkustajainformaatiokyselyn mukaan vastaajista 66 % sanoo, että asemien infonäytöt ovat todella tärkeitä tiedonlähteitä ja 93 %, että ne ovat tärkeitä tai todella tärkeitä. Vastaajista 83 % pitää infonäyttöjen tietoa luotettavana tai todella luotettavana. Kännyköihin saatava reaaliaikainen liikennetieto, josta näkee esimerkiksi junien todelliset ja ajantasaiset aikataulut, oli puolestaan tärkeää tai erittäin tärkeää 67 prosentille.
Tiedon jakaminen junien aikatauluista, raiteenvaihdoksista, kokoonpanoista ja mahdollisista poikkeustilanteista parantaa matkustajien kokemusta sekä lisää matkustamisen luotettavuutta. Lisäksi raideliikenteen matkustajainformaatio mahdollistaa selkeän viestinnän häiriötilanteissa sekä tukee raideliikenteen turvallisuutta asemilla.
”Asemien infonäytöt ja kuulutukset ovat näkyvä osa matkustajainformaatiota, mutta yhtä tärkeässä roolissa ovat mobiili- ja verkkopalvelut. Fintraffic Mobiili -sovellus ja Junalähdöt-verkkopalvelu tuovat ajantasaisen tiedon matkustajien saataville missä ja milloin tahansa. Näiden merkitys korostuu etenkin tilanteissa, joissa asemien infojärjestelmässä ilmenee häiriöitä, sillä mobiili- ja verkkopalveluissamme näkyvät tiedot vastaavat asemilla näkyviä tietoja”, kertoo palvelujohtaja Tuomas Lehteinen Fintrafficin raideliikenteenohjauksesta.
Fintraffic Mobiilista löytyvät juna-asemien aikataulut sekä junien reaaliaikaiset tiedot, joiden avulla käyttäjät voivat seurata junien kulkua ja mahdollisia aikataulumuutoksia.
Junalähdöt-aikataulupalvelussa (www.junalahdot.fi) voi puolestaan tarkistaa junien reaaliaikaiset lähtö- ja saapumisajat sekä lähtöraiteet kaikilta Suomen asemilta. Molemmista palveluista on myös mahdollista seurata valitun junan sijaintia kartalta.
* Fintrafficin Joululiikennekyselyyn vastasi 1000 suomalaista. Kysymyksissä käytettiin asteikkoa 1–5 (5 = Erittäin tärkeää / 1 = Ei lainkaan tärkeää). Vastausvaihtoehtoina olivat myös ”En osaa sanoa” ja ”Ei kosketa minua”.