Hyppää pääsisältöön

Fintrafficissa halutaan kohdata liikennealan tulevaisuuden tekijät jo opintoaikana: 72 tunnin liikennehaasteessa haetaan ratkaisuja alan todellisiin haasteisiin

Liikenneala on murroksessa, jossa esimerkiksi digitalisaatio on luonut tarpeita aivan uudenlaiselle osaamiselle. Tämän osaamistarpeen täyttämiseen tarvitaan alan jatkuvaa kehittämistä sekä tiivistä yhteistyötä niin liikennealan toimijoiden kuin oppilaitostenkin kanssa. Fintraffic on 22. - 25.10.2024 mukana korkeakouluopiskelijoille suunnatussa kaupunkisuunnittelun hackathonissa, joka yhdistää 10-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi opiskelijat, yritykset ja kaupungit isommin kuin koskaan. 

Liikenne on Suomessa merkittävä työllistäjä: arviolta 163 000 ihmistä saa toimeentulonsa maa-, vesi- ja ilmaliikenteen aloilta. Alan jatkuva kehitys tuo mukanaan myös täysin uusia osaamistarpeita. Kun automaatio voi osittain hoitaa rutiinitehtäviä, alan ammattilaisille avautuu mahdollisuus ottaa haltuun uusia ja laajempia tehtäväkokonaisuuksia. Samalla työnantajien on mietittävä, miten varmistaa myös tulevien vuosien osaajatarpeet ja innostaa mukaan uusia tekijöitä, joita jatkuvasti eteenpäin menevä liikenneala kiinnostaa. 

"Suunnitelmalliseen oppilaitosyhteistyöhön panostaminen on yksi konkreettinen tapa, jolla pyrimme Fintrafficissa kohtaamaan alan tulevaisuuden tekijät hyvissä ajoin ja tekemään liikennealaa heille tutuksi. Moni ei välttämättä tiedä, kuinka monipuolisesti alallamme on erilaisia mahdollisuuksia ja urapolkuja. Uudenlaiselle osaamiselle on liikennealalla tarve jo nyt", kertoo yksikön päällikkö Olli Rossi Fintrafficin tieliikenteenohjauksesta.

72 tunnin liikennehaasteessa haetaan ratkaisuja todellisiin tulevaisuuden haasteisiin

Yritykset ja korkeakoulujen eri oppiaineiden opiskelijat yhdistävässä 72 tunnin liikennehaasteessa haetaan vuosittain ratkaisuja liikennealan todellisiin tulevaisuuden ongelmiin. Aallon, Helsingin yliopiston, Tampereen korkeakouluyhteisön ja HAMK:n opiskelijoille suunnattu kaupunkisuunnittelun hackathon järjestetään tänä vuonna Helsingissä ja Tampereella. Haasteeseen osallistuu noin 100 opiskelijaa.

Kaupunkiympäristössä tulevaisuuden liikenne perustuu infraratkaisujen ja älykkäiden liikennejärjestelmien saumattomaan yhteistoimintaan, jota ohjaa tieto. Fintrafficin tavoite on yhdessä kumppaneidensa kanssa auttaa liikennejärjestelmää tuottamaan yhteiskunnalle hyötyä mm. turvallisen ja sujuvan liikkumisen, kustannustehokkaan liikenteen, alenevien liikenteen päästöjen, kasvavan liikennemarkkinan ja tyytyväisten asiakkaiden näkökulmista. Liikenteenohjauspalvelut, digipalvelut yrityksille ja kuluttajille sekä ajantasainen liikennetieto vauhdittavat Suomen kehittymistä kestävän ja tehokkaan liikenteen ja logistiikan edelläkävijäksi.

"Liikenneala uudistuu vauhdilla, minkä vuoksi alan toimijoiden on jatkuvasti pidettävä korvat auki uusille ideoille ja uskallettava kyseenalaistaa, kuinka asiat on ennen tehty. Liikennehaaste on hyvä esimerkki yhteistyöstä, jossa voimme yhdessä löytää uudenlaisia näkökulmia alan uudistamiseen. Digitalisaation hyödyntämisen näkökulmasta odotan kilpailun tuottavan innovatiivisia ja digitaalisia liikenteenhallintaratkaisuja. Tavoitteena on löytää uusia liikenteen tehokkuutta ja turvallisuutta lisääviä ratkaisuja kaupungeissa, sekä erityisesti niiden välillä", jatkaa Head of Digital Jani Kariniemi Fintrafficin tieliikenteenohjauksesta.

Kolmipäiväinen 72 tunnin liikennehaaste on suunnattu tapahtumaa järjestävien oppilaitosten opiskelijoille opintosuunnasta riippumatta. Haasteen teemoina toistuvat vuosittain mm. kestävä kehitys, digitalisaatio ja innovatiivisuus. Tänä vuonna tavoitteena on löytää kaupunkien välille uusia, ilmastokestäviä liikkumistapoja. Haasteen voittaja julkistetaan 31.10. Lisätietoja tapahtumasta täältä.

Jaa