Hyppää pääsisältöön

Junamatkustajien tieto aina ajan tasalla – näin matkustajainformaatio parantaa matkakokemusta

Raideliikenteen matkustajainformaatio on onnistuneen matkakokemuksen osa, jonka merkitys korostuu erityisesti häiriötilanteissa: matka sujuu häiriöistä huolimatta sujuvasti, kun matkustaja tietää mitä ja milloin tapahtuu sekä pystyy näin reagoimaan tilanteen vaatimalla tavalla. Matkustajainformaatio tukee myös raideliikenteen turvallisuutta asemilla esimerkiksi varoittamalla ohittavista junista, luomalla turvallisuuden tunnetta sekä ohjeistamalla matkustajia aseman turvallisuuskriittisissä erikoistilanteissa. Tiedon jakaminen junien aikatauluista, raiteenvaihdoksista, kokoonpanoista ja mahdollisista poikkeustilanteista parantaa matkustajien kokemusta sekä lisää matkustamisen luotettavuutta.

Matkustajainformaation tuottaminen tapahtuu usean eri järjestelmän ja toimijan yhteispelinä: matkustajainformaatiojärjestelmän, verkkoyhteyksien, näyttölaitteiden ja niiden ohjelmistojen on kaikkien toimittava oikein, jotta tieto välittyy Fintrafficin infokeskuksen liikennetiedottajalta matkustajien näkyville ja kuuluville. 

Asemien infonäytöt ja kuulutukset ovat näkyvä osa matkustajainformaatiota, mutta yhtä tärkeässä roolissa ovat mobiili- ja verkkopalvelut. Fintraffic Mobiili -sovellus ja Junalähdöt-verkkopalvelu tuovat ajantasaisen tiedon matkustajien saataville missä ja milloin tahansa. Näiden merkitys korostuu etenkin tilanteissa, joissa asemien infojärjestelmässä ilmenee häiriöitä.

"Keskeinen tavoite matkustajainformaation kehityksessä on ollut yhdenmukaistaa tiedot kaikissa kanavissa – infonäytöillä, mobiilisovelluksessa ja verkkopalveluissa. Näin matkustajien ei tarvitse seurata useita eri kanavia, vaan he löytävät kaiken tarvittavan tiedon helposti yhdestä paikasta koko matkaketjun matkalla", palvelujohtaja Tuomas Lehteinen Fintrafficin matkustajainformaatiopalveluista toteaa.

Esimerkiksi Fintraffic Mobiili -sovelluksesta voi tarkistaa asema- ja junakohtaiset häiriötiedotteet ja ajantasaiset aikataulut, jotka vastaavat asemilla näkyviä tietoja. Junalähdöt-aikataulupalvelussa osoitteessa www.junalahdot.fi voi tarkistaa junien reaaliaikaiset lähtö- ja saapumisajat sekä lähtöraiteet kaikilta Suomen asemilta. Molemmista mobiilipalvelupalveluista on mahdollista myös seurata valitun junan sijaintia kartalta. 

Junamatkustajan kannattaa ladata Fintraffic Mobiili-sovellus valmiiksi puhelimeen ennen matkaa, jolloin oman matkan kannalta olennainen informaatio tavoittaa helposti. Fintraffic Mobiili on saatavilla iPhone(link is external)- ja Android-puhelimille.

Matkustajien palaute ja kehitysehdotukset ovat tärkeitä, jotta informaatio palvelee matkustajia parhaalla mahdollisella tavalla. Palautetta voi lähettää helposti osoitteessa: https://liikenne.palautevayla.fi/feedback.

Jaa