Hyppää pääsisältöön

Koontipalvelu mahdollistaa merkittävän harppauksen tulevaisuuden liikkumispalvelujen kehittämisessä

Koontipalvelu yhdistää reilun 300 rajapinnan viidakon joukkoliikenteen yhtenäiseksi tietopohjaksi. ”Ennen liikkumispalvelujen luomiseen tarvittiin ohjelmistoprojekti – nyt kaiken saa tilaamalla yhden rajapinnan.”

Koontipalvelu tarjoaa ratkaisun hajanaisen joukkoliikennedatan ongelmiin. Vaikutukset näkyvät jo nyt datan laadussa, hyödynnettävyydessä ja palveluiden kehittämisessä.

Palvelu pitää sisällään bussien, raitiovaunujen, junien, lauttojen, lentojen sekä sähköskoottien tiedot. Palvelu näyttää myös kaikkien kulkumuotojen muutos- häiriö ja viivästystietojen historian.

”Aikaisemmin liikennepalveluiden tietoaineisto oli hajaantunut yli 300 rajapinnan taakse. Tiedot olivat osittain päällekkäisiä, samat operaattorit saattoivat esiintyä aineistoissa eri nimillä ja toimijat olivat luoneet samat pysäkit omalla tyylillään. Kyse oli aikamoisesta tietoviidakosta ja tiedon hyödyntäminen oli varsin haasteellista”, Fintrafficin kehityspäällikkö Jaakko Rintamäki kuvaa tilannetta ennen koontipalvelua.

Yhtenäinen tilannekuva parantaa palvelukehitystä

Koontipalvelun avulla suomalaiset liikennealan toimijat pystyvät jatkossa työskentelemään samanlaisten matkatietojen kanssa. Toimijat voivat itse tilata tarvitsemansa tiedot muilta ja hyödyntää toistensa tilannekuvaa omissa palveluissaan. Nyt tarjottava yksi rajapinta reitti- ja aikatauludataan helpottaa muutosten läpivientiä ja tekee tietojen esittämisestä matkustajille huomattavasti helpompaa.

”Toimijoiden tilannekuva yhtenäistyy ja toimijat saavat nopeammin tietoa joukkoliikennejärjestelmässä. Tätä kautta voidaan rakentaa ennustavampaa asiakaspalvelua – eli koontipalvelu hyödyttää myös loppuasiakasta”, Jaakko summaa.

Koontipalvelu syöttää tietoa muun muassa reittioppaille, lippujärjestelmiin sekä matkustajainformaatiojärjestelmiin. Palvelusta viedään tietoa muun muassa Kelan matkatukijärjestelmään.

Kehittäjälle herkullista raaka-ainetta

Koontipalvelu on moderni integraatioalusta, joka palvelee erityisesti ohjelmistokehittäjiä ja data-analytiikan asiantuntijoita. Rajapinnat ovat jo nyt tilattavissa ja käytettävissä Fintrafficin verkkosivujen kautta.

”Ennen valtakunnallisen joukkoliikenne- tai liikkumispalvelun luominen vaati ohjelmistoprojektin. Nyt voit sen sijaan tilata vain yhden rajapinnan. Historiatietojen avulla Koontipalveluun kasautuu joka päivä arvokasta tietoa palvelujen toiminnasta, epäloogisista tapahtumista sekä ongelmakohdista. Tämä tarjoaa herkullista raaka-ainetta tilannekuva-, häiriö- ja suunnittelupalveluiden kehitykseen”, Jaakko kuvaa.

Yhteistyö synnytti kansainvälisen vientituotteen

Koontipalvelu syntyi Fintrafficin, Weasel Softwaren ja Traficomin yhteistyönä. Koontipalvelun IP-oikeudet ovat Weasel Softwaren hallussa, ja ratkaisu on skaalattavissa myös kansainväliseen käyttöön. Yritys on liittynyt mukaan Fintrafficin vetämään vientiklusteriin, ja seuraava askel onkin kaupallistaa ratkaisu myös ulkomaisille liikenneviranomaisille.

”Projekti eteni alusta asti hyvässä yhteistyöhengessä, jossa kaikilla oli yhteinen ymmärrys tavoitteista. Fintrafficin kanssa tekeminen oli sujuvaa ja ratkaisukeskeistä, mikä mahdollisti keskittymisen olennaiseen. Tällainen yhteistyö luo pohjan teknisesti ja kaupallisesti vahvoille tuotteille. Koontipalvelun malli on sellainen, jota voi soveltaa myös ulkomailla”, Weasel Softwaren projektipäällikkö Petri Konkka kertoo. 

"Yhteistyö Weasel Softwaren kanssa on ollut saumatonta. Projekti alkoi huolellisesti suunnitelluilla rautalankamalleilla ja tarkalla UX-suunnittelulla, mikä sai monivaiheisen prosessin tuntumaan selkeältä ja hallittavalta. Koko yhteistyömme ajan tiimi on osoittanut joustavuutta ja nopeaa ongelmanratkaisukykyä – siitä iso kiitos! Toivomme ja uskomme, että kiinnostusta ratkaisulle löytyy myös muilta markkinoilta", Jaakko sanoo.

Koontipalvelu lyhyesti

Kiinnostuitko?

Haluatko mukaan kehittämään tulevaisuuden matkatietoa? Tule mukaan Liikenteen dataekosysteemiin ja osallistu matkatietoryhmän tapaamisiin.

Tutustu tarkemmin vientiklusteriin

Lue myös Weasel Softwaren juttu.

 

Jaa