Liikenne on vilkastunut alkuvuonna (1-3/2025) maalla, merellä ja ilmassa. Suurin kasvu näkyy raiteiden tavaraliikenteessä, jossa kasvua oli peräti 44 prosenttia. Tähän on vaikuttanut muun muassa suurten teollisuuslaitosten toiminnan palautuminen normaalitasolle edellisvuoden seisokkien jälkeen. Lentoliikenteessä kotimaan ja kansainvälisten lentojen määrät ovat kääntyneet 7–8 prosentin kasvuun. Fintrafficin digipalvelujen käyttö kasvoi voimakkaasti (+66% vs 1-3/2024). Suosituin palvelu oli edelleen Fintraffic Mobiili.
“Alkuvuoden kehitys kertoo vahvasti siitä, että sekä liikenteen volyymit että palvelujemme vaikuttavuus ovat selvässä kasvussa. Tavaraliikenteen kasvu maanteillä ja raideliikenteessä indikoi teollisuuden aktivoitumista, mikä on tietysti positiivinen asia Suomen talouden kannalta. Mitä enemmän ihmiset ja tavarat liikkuvat, sitä suuremmaksi kasvaa myös ajantasaisen liikennetiedon merkitys. Fintrafficin digipalvelujen kysyntä heijastelee tätä kehitystä selvästi. Reaaliaikainen liikennetieto tekee koko liikennejärjestelmästä sujuvamman, tehokkaamman ja turvallisemman“, sanoo toimitusjohtaja Pia Julin Fintrafficista.
Junaliikenteen määrissä nousua – tavaraliikenteessä lähes 45 prosenttia
Lähijunaliikenteen määrä nousi tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 12,7 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta. Lähiliikenteen junamäärän kasvu on ollut mahdollista, koska liikennettä ei ole tarvinnut supistaa ratatöiden vuoksi. Esimerkiksi Tikkurilan aseman valmistuneet muutostyöt ovat mahdollistaneet junavuorojen palauttamisen normaalille tasolle.
Kaukoliikenteen määrät rautateillä nousivat 12,4 prosenttia ja tavaraliikenteen määrä oli huimat 44,7 prosenttia korkeampi kuin viime vuoden alussa. Vuonna 2024 vastaavaan ajankohtaan osui poliittinen lakko ja lisäksi VR keskeytti junaliikenteen turvallisuussyistä Mankalan ratavaurion vuoksi. Näillä oli vaikutusta junamääriin.
Tavaraliikenteen kasvuun ovat vaikuttaneet merkittävästi useat tekijät. Kaakkois-Suomessa muutamien suurten tehtaiden huoltoseisokkien päättyminen on palauttanut liikenteen normaalille tasolle. Pohjois-Suomessa erityisesti Kemin biotuotetehtaan toiminnan vakiintuminen on lisännyt junamääriä alueella. Tehtaan kuljetuksista kaksi kolmasosaa tapahtuu rautateitse. Myös Nuojuan raakapuuterminaali Vaalassa on tuonut kasvua liikenteeseen. Uusi kuormauspaikka otettiin käyttöön tammikuussa 2025, ja sen myötä raakapuun rautatiekuljetukset ovat tehostuneet merkittävästi. Vaikka terminaali on jo toiminnassa, viimeistelytyöt jatkuvat kuluvan vuoden aikana.
Täsmällisyysluvut olivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kokonaisuudessaan yli 90 prosenttia. Lähiliikenteessä täsmällisyys oli 93,6 prosenttia (88,3 %), kaukoliikenteessä 90,2 prosenttia (88,3 %) ja tavaraliikenteessä 92,8 prosenttia (84,5 %). Näihin lukuihin on vaikuttanut muun muassa rautateillä koettu helppo talvi, joka on ollut poikkeuksellisen leuto ja vähäluminen. Suotuisat sääolosuhteet ovat helpottaneet junaliikenteen operointia ja kunnossapitoa sekä vähentäneet sääolosuhteista johtuvia häiriöitä. Lisäksi positiiviseen kehitykseen ovat vaikuttaneet muun muassa Pääradan alueella edellisvuonna valmistuneet tai edistyneet mittavat ratatyöt.
Ratatyömäärät olivat 27,9 prosenttia matalammat kuin viime vuonna vastaavana aikana. Näissä luvuissa näkyy myös helppo talvi, joka on vähentänyt ratatöiden, kuten lumi- ja kunnossapitotöiden, tarvetta rautateillä. Määrän vähenemiseen on vaikuttanut myös se, että useat hankkeet ovat edenneet suunnitellusti päätökseen.
Fintrafficin digipalveluiden käyttö kasvoi 66 % vuoden takaiseen verrattuna
Fintrafficin digitaaliset palvelut keräsivät vuoden 2025 ensimmäisellä vuosineljänneksellä noin 2,7 miljoonaa käyntiä, kasvua vuoden takaiseen 66 % (1,6 miljoonaa käyntiä Q1/2024). Suomen paras asiakasteko 2024 –palkinnon voittanut Fintraffic Mobiili on edelleen suosituin palvelu keräten noin 1,8 miljoonaa käyttökertaa. Lisäksi muun muassa Liikennetilanne-, Junalähdöt- ja Palauteväylä-palvelujen käyttö on kehittynyt alkuvuonna suotuisasti.
Fintrafficin Digitraffic-palvelussa tarjoamiin liikennedatan rajapintoihin tehtiin vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä 1,5 miljardia kyselyä (1,4 miljardia Q1/2024). Digitrafficin kautta jaellaan muun muassa liikennetiedotteita, kelikamerakuvia ja reaaliaikaisia liikennemäärätietoja.
Joukkoliikenteen matkatietoihin tehtiin Digitransit-alustalla vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 3,96 miljardia rajapintakutsua (4,23 miljardia Q1/2024). Kutsujen määrän lasku kertoo rajapintojen tehostuneesta toiminnasta: tiedot saadaan nyt nopeammin, tiiviimmin ja vähemmillä kutsuilla. Lisäksi osa tiedoista on siirtynyt muihin palveluihin. Suomalaiset joukkoliikenteen reittioppaat hyödyntävät laajasti yhteistä tietopohjaa Digitransit-alustan kautta.
”Viime vuoden lopussa tehty vaikuttavuustutkimuksemme päivitys osoittaa, että digipalvelumme luovat merkittävästi arvoa liikenteen datatalouteen. Erityisen ilahtuneita olimme siitä, että Työ- ja elinkeinoministeriö noteerasi huhtikuun alussa työmme datatalouden kasvuohjelman showcase-esimerkiksi", Fintrafficin ekosysteemi- ja teknologiajohtaja Janne Lautanala iloitsee.
Kotimainen ja kansainvälinen lentoliikenne piristymässä
Kiinalaiset lentoyhtiöt ovat siirtyneet eteläisemmille lentoreiteille ja ylilennot Suomen ilmatilassa vähenivät viime vuoden lopulta lähtien voimakkaasti. Alkuvuoden osalta ylilentojen määrässä ollaan vuoden 2023 tasolla.
“Ylilentokilometreissä oli vuoden ensimmäisinä kuukausina jopa neljänneksen verran laskua viime vuoden ylilentokilometreihin verrattuna. Positiivista kuitenkin on, että pitkästä aikaa sekä kotimaan että kansainvälisten lentojen määrät ovat olleet merkittävässä (7-8 %) kasvussa ja kesäkauden liikenne näyttää hyvältä”, kertoo Fintrafficin lennonvarmistuksen toimitusjohtaja Raine Luojus.
Maantieliikenteen määrät kasvussa alkuvuonna
Tieliikenteen kokonaismäärät pääteillä (valta- ja kantatiet) ovat tammi-maaliskuussa olleet nousussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna: Henkilö- ja pakettiautojen määrissä on nähtävissä reilun kolmen prosentin kasvua, ja raskaan liikenteen määrät ovat nousseet hieman yli neljä prosenttia.