Hyppää pääsisältöön

Mukanasi liikenteessä -podcast: Lomaliikenteen selviytymisopas auttaa perille

Huono ajokeli, kaahailevat kuskit, ruuhkat ja jumissa oleva julkinen liikenne – lomaliikenteestä kuulee paljon kauhutarinoita. Kuinka joulun, juhannuksen ja muiden loma-aikojen liikenteestä selviää mahdollisimman sujuvasti ja vähällä stressillä? Miten jokainen liikenteeseen lähtijä voi tukea turvallisuutta omalla toiminnallaan? Miksi radio kannattaa pitää päällä matkan aikana? Tästä otetaan selvää Fintrafficin Mukanasi liikenteessä -podcastin toisen kauden avausjaksossa, jonka nimi on Vältä rattiraivo – lomaliikenteen selviytymisopas auttaa perille.

Fintrafficin strategia- ja viestintäjohtaja Mikko Saariahon vieraina studiossa ovat tällä kertaa poliisitarkastaja Kari Onninen Poliisihallituksesta, liikennekeskuspäällikkö Eero Sauramäki Fintrafficin tieliikenteenohjauksesta sekä kaupallisia radioita Suomessa pyörittävän Bauer Median Data & Insight Strategist Maria Lehto.

Lomatunnelmaan jo matkan aikana

Sujuva lomaliikenne lähtee matkan etukäteissuunnittelusta, jossa kannattaa hyödyntää Suomen kansainvälisellä tasolla hyvin kattavaa julkista liikennetietoa. Esimerkiksi Fintraffic Mobiili -sovellus tai Liikennetieto-verkkopalvelu mahdollistavat mm. kelin ja liikennemäärien tarkastelun oman reitin varrelta.

- Ruuhkat ovat lomaliikenteen tyypillinen sudenkuoppa, joka koettelee autoilijoiden kärsivällisyyttä. Vaikka päämäärä on prioriteetti, on hyvä muistaa nauttia myös matkasta ja tauoista. Ohittelu ei tilastollisesti auta pääsemään perille nopeammin, ja onnettomuudet lisäävät odotusaikaa kaikille tienkäyttäjille. Etukäteissuunnittelu lisää valmiutta toimia liikenteessä silloinkin, kun tapahtuu jotain yllättävää, muistuttaa Sauramäki. 

Liikennetiedon hyödyntämisen lisääntyminen ja autoilijoiden pyrkimys välttää pahimpia ruuhkapiikkejä näkyy esimerkiksi niin, että lomaliikenne jakautuu nykyään aiempaa pidemmälle aikavälille. Myös liikennerytmi eli se, kuinka ihmiset ylipäätään liikkuvat eri ajankohtina, on viime vuosina muuttunut.

Matkaa sujuvoittaa etukäteissuunnittelun lisäksi fiksu pakkaaminen ja ajoneuvon kunnon tarkistus ennen lähtöä. Lisäksi kuljettajan vireystila on liikenneturvallisuuden kannalta keskeistä. Liikenneturvan teettämän kyselyn mukaan joka kymmenes oli meinannut nukahtaa rattiin kyselyä edeltäneiden 12 kuukauden aikana.

Radiolla tärkeä merkitys liikenneturvallisuuteen

Radio tuo automatkalle seuraa ja viihteellisyyttä, mutta sillä on myös tärkeä rooli liikenneturvallisuuden tukemisessa. Esimerkiksi Radio Novalla juontajat seuraavat Fintrafficin palveluiden avulla aktiivisesti liikennetilannetta ja kertovat asiasta kuulijoille. Keskeisessä asemassa ovat myös kuuntelijoiden lähetykseen soittamat havainnot tien päältä.

- Lisäksi olemme kehittäneet Bauer Medialle yhteistyössä Fintrafficin kanssa tekoälyavusteiset liikennetiedotteet, joiden avulla tiedotteita voidaan julkaista vuorokauden ympäri myös silloin, kun juontajat eivät ole paikalla. Tiedotteet julkaistaan alueellisesti niillä radiokanavilla, joissa se on jakelun kannalta mahdollista, kertoo Lehto.

- Radiolla on keskeinen merkitys liikenneturvallisuuteen myös poliisin näkökulmasta. Onnettomuuspaikalla liikennetiedotteiden merkitys näkyy esimerkiksi niin, että autoilijat osaavat siirtyä ajoissa mahdolliselle varareitille tiedotteen saavutettua heidät. Erityisesti aluekohtainen liikennetieto on merkittävä turvallisuustekijä, jatkaa Onninen. 

Kuuntele syvempi keskustelu aiheesta: Mukanasi liikenteessä

Kiinnostaako kuulla lisää jaksoja liikenneteemoista? Kuuntele myös podcastin ensimmäinen kausi.

Jaa