Joskus liikenteessä saa surffata vihreällä aallolla läpi useampien liikennevalojen, kun taas toisina hetkinä matka tyssää vähän väliä valojen näyttäessä sitkeästi punaista. Millä perusteella liikennevalot oikein vaihtuvat? Tässäpä kesäliikenteeseen kolme faktaa liikennevaloista.
1) Liikennevalokoje ja tiessä olevat anturit tunnistavat ajoneuvon ajoneuvoksi
Liikennevaloristeyksessä on tien reunassa harmaa metallilaatikko, joka on liikennevalokoje. Laite ohjaa kyseisen risteyksen liikennevaloja asfalttiin upotettujen antureiden pohjalta saamiensa tietojen pohjalta. Anturit tunnistavat auton saapumisen risteykseen ja lähettävät tästä tiedon eteenpäin kojeelle, jotta järjestelmä tietää vaihtaa valot sopivassa kohdassa. Usein liikennevaloihin on linkitetty yhteys muihin saman alueen liikennevaloihin, jolloin valot kommunikoivat keskenään. Ajamista ilahduttava vihreä aalto ei siis ole puhdasta tuuria, vaan liikennevalotekniikan taitavaa yhteispeliä!
2) Valoja vaihtavat automaattiset ohjelmat
Ruuhkaisemmilla teillä on usein käytössä automaattisesti toimivia ohjelmia, joiden perusteella valot vaihtuvat. Esimerkiksi suurten kaupunkien työmatkaliikenne on usein huomioitu niin, että aamuisin annetaan enemmän vihreää valoa kaupunkiin sisään tulevalle autovirralle, kun taas iltapäivällä kaupungista pääsee poistumaan helpommin.
3) Liikennevaloetuudet päästävät joukkoliikenteen jouhevasti valoista läpi
Isommissa kaupungeissa liikennevalojen suunnittelussa on huomioitu nykyään yhä useammin joukkoliikenne-etuuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että valoissa on tunnistin, jolla se huomioi lähestyvät joukkoliikenteen kulkuneuvot ja vaihtaa valot vihreäksi, jotta ne pääsevät sujuvasti läpi ilman ylimääräisiä pysähdyksiä valoihin. Tällä säästetään aikaa ja päästöjä sekä parannetaan aikataulujen täsmällisyyttä, kun esimerkiksi bussin ei tarvitse seisoa ylimääräisiä minuutteja odottamassa liikennevaloissa.
Liikennevaloja voidaan seurata ja ohjata automatisoidun toiminnan lisäksi manuaalisesti keskusjärjestelmän kautta. Liikennevaloilla on sujuvuuden ja turvallisuuden kannalta suuri merkitys etenkin ruuhkaisilla teillä ja haastavissa risteyksissä – usein niiden merkityksen huomaa vasta silloin, kun ne ovat jostain syystä pois käytöstä!