Kevät tuo peräkärryt ja venetrailerit taas osaksi teiden arkea, kun mökkikausi käynnistyy ja pihoja ja terasseja laitetaan kesäkuntoon. Vaikka peräkärryn vetäminen voi tuntua arkiselta, se vaikuttaa merkittävästi ajoneuvon hallintaan ja liikenneturvallisuuteen. Ennakoiva ajotapa ja huolellinen valmistautuminen varmistavat sujuvan ja turvallisen matkan.
Peräkärryn tai venetrailerin kanssa ajaminen vaatii erityistä tarkkuutta, sillä ajoneuvon kiihtyvyys, jarrutusmatka ja ajovakaus muuttuvat huomattavasti. Liian kova nopeus, lyhyet turvavälit ja äkilliset ohjausliikkeet lisäävät onnettomuusriskiä, erityisesti risteyksissä ja kaarteissa.
”Kiihdytykset ja jarrutukset on tehtävä maltillisesti, sillä raskas peräkärry pidentää jarrutusmatkaa. Myös kaarteisiin ja risteyksiin on syytä varata riittävästi tilaa, ja turvaväli edellä ajavaan on pidettävä normaalia pidempänä. Lisäksi vallitseva säätilanne on otettava huomioon, sillä esimerkiksi sivutuuli voi horjuttaa yhdistelmän vakautta, joten ratista on pidettävä tukevasti kiinni ja vältettävä äkkinäisiä ohjausliikkeitä”, muistuttaa Fintrafficin tieliikenteenohjauksesta yksikönpäällikkö Eero Sauramäki.
Myös muiden tiellä liikkujien on hyvä tunnistaa peräkärryihin liittyvät erityispiirteet, sillä ne hidastavat usein muun liikenteen kulkua ja voivat peittää näkyvyyttä etenkin kapeilla tai mutkaisilla teillä. Peräkärryä tai venetraileria vetävän ajoneuvon kohtaaminen vaatiikin tarkkaavaisuutta, ja turhaa riskinottoa on syytä välttää. Esimerkiksi ohittaminen vaatii huolellista harkintaa: ennen ohitusta on varmistettava riittävä näkyvyys ja suora tieosuus, sillä ajoneuvoyhdistelmän pituus vaatii tavallista enemmän tilaa ohitukseen. Ohituksen on oltava myös sujuva ja hallittu, ja omalle kaistalle palataan vasta, kun koko yhdistelmä näkyy selvästi taustapeilistä.
Tarkista ajokortti ja peräkärryn kunto ennen liikkeellelähtöä
Peräkärryjä on helppo vuokrata tai lainata, mutta ennen tien päälle lähtöä on tärkeää varmistaa, että sekä ajokortti että peräkärry ovat kunnossa. B-luokan ajokortilla saa vetää perävaunua, jonka suurin sallittu kokonaismassa on enintään 750 kiloa. Jos perävaunun massa ylittää tämän, yhdistelmän kokonaismassa saa olla enintään 3 500 kiloa. Lisäksi kannattaa tarkistaa oman auton rekisteritiedoista tai Traficomin Oma asiointi -palvelusta, millaisen perävaunun vetäminen on autollesi sallittua.
Talven jäljiltä peräkärryn tekninen kunto on syytä tarkistaa erityisen huolellisesti. Jarruvalojen, vilkkujen ja sähköistysten tulee toimia moitteettomasti. Vetopään on oltava ehjä ja sen on pysyttävä lukittuna ajon aikana. Myös renkaat on hyvä tarkistaa – kulutuspinnan tulee olla riittävä ja rengaspaineiden kohdallaan.
"Perävaunu voi näyttää päällisin puolin hyväkuntoiselta, mutta esimerkiksi sähköliitännöissä tai renkaissa voi olla vikoja, jotka jäävät helposti huomaamatta. Lyhyellä tarkistuksella ennen matkaa voi välttää isommat ongelmat tien päällä", ohjeistaa tarkastaja Antti Ojala Traficomista.
Kuorman oikea sijoittelu ja huolellinen kiinnitys ovat turvallisen kuljetuksen perusta. Kuorma on sidottava asianmukaisesti myös silloin, kun käytössä on kuomullinen perävaunu – ajon aikana liikkumaan pääsevä kuorma voi vaikeuttaa ajoneuvoyhdistelmän hallintaa merkittävästi. Pöllyävät materiaalit, kuten multa ja hiekka, on peitettävä suojapeitteellä. Kuorma tulee sijoittaa siten, että painopiste on mahdollisimman alhaalla ja keskellä.
"Erityisen tärkeää on varmistua siitä, että perävaunun vetoaisasta kohdistuu vetokoukkuun alaspäin suuntautuva voima. Takapainoinen kuormaus on vaarallinen ja voi johtaa ajoneuvoyhdistelmän hallinnan menetykseen jopa normaaleissa ajotilanteissa. Kun vetopää irrotetaan auton vetokoukusta, perävaunun ei tulisi missään tilanteessa kipata taaksepäin niin, että vetoaisa nousee pystyyn", Ojala jatkaa.
Kuorma ei saa ylittää peräkärryn laitoja sivusuunnassa, ellei kyseessä ole veneen kuljetus. Takana kuorma saa ulottua korkeintaan kaksi metriä. Jos ylitys on yli metrin, kuorman päähän on kiinnitettävä selkeä punainen tai punakeltainen merkkilippu. Pimeällä tarvitaan lisäksi punainen valaisin ja punainen heijastin.
Venetrailerin kanssa on tärkeää huolehtia siitä, että vene on hyvin tasapainossa trailerilla eikä paino jakaudu liikaa eteen tai taakse. Vene tulee kiinnittää tukevasti runkoon, ja pitkien matkojen aikana kiinnitysten kireys kannattaa tarkistaa pysähdyksillä.
Peräkärryn kanssa ajettaessa rauhallinen ajotapa on erityisen tärkeää. Jos peräkärryn kokonaismassa on enintään 750 kiloa, sitä saa vetää 100 kilometriä tunnissa. Jos kärry on raskaampi, suurin sallittu nopeus on 80 kilometriä tunnissa. Äkillisiä liikkeitä on hyvä välttää, ja ajon aikana on tärkeää seurata myös peräkärryn käyttäytymistä liikenteessä.