Hyppää pääsisältöön

Pia Julin Digilog 2 -seminaarissa: ”Voimme tehdä vielä paljon logistiikan tehostamiseksi datan avulla”

Toista kertaa järjestetty Digilog toi yhteen laajan joukon logistiikan parissa työskenteleviä ammattilaisia. Fintrafficin toimitusjohtaja Pia Julin avasi esitykset Key Note -puheenvuorollaan.

”Olemme digiosaamisen edelläkävijöitä, mutta voimme tehdä vielä paljon logistiikan tehostamiseksi datan avulla. Liikenteeseen kuluu yrityksillä ja kotitalouksilla Suomessa yli 10 prosenttia käytettävissä olevista varoista. Liikenteen ja logistiikan tehostaminen digitalisaation avulla viidellä prosentilla lisäisi kotitalouksien ostovoimaa noin 600 miljoonaa euroa vuodessa ja alentaisi yritysten kustannuksia 1,5 miljardia vuodessa. Tätä potentiaalia ei kannata hukata!”

Pia kannusti puheenvuoronsa päätteeksi kuulijoita tulemaan mukaan edistämään logistiikan digitalisaatiota Liikenteen dataekosysteemiin. 

”Kolme vuotta sitten perustetussa ekosysteemissä on mukana jo 190 organisaatiota. Töitä tehdään eri osa-alueisiin keskittyvissä työryhmissä, joista yksi on logistiikka. Kaikki ovat tervetulleita avoimeen ekosysteemiin viemään asioita yhdessä eteenpäin.”

Tavaraliikenteessä tiedot vaihtuvat vielä paperimuodossa yritysten ja viranomaisten välillä 

EU:n eFTI-asetus kannustaa tavaraliikenteen ja logistiikan digitalisointiin. Sen lisäksi, että digitaalinen tieto on halvemmin ja nopeammin perillä, lisää eFTI turvallisuutta, tehokkuutta, luottamusta ja kestävyyttä sekä vähentää väärinkäyttöä logistiikkaketjun eri vaiheissa. Lisäksi eFTI luo metatietoja rahtikirjoista viranomaisia varten. Näiden metatietojen avulla viranomaiset saavat haettua alkuperäisen rahtikirjan alkuperäisestä lähteestä esimerkiksi rekan rekisterinumeron perusteella.

Fintrafficin logistiikan kehittämispäällikkö Teemu Heikura korosti omassa DigiLog-puheenvuorossaan pilottien merkitystä eFTIn hyötyjen todentamisessa. Pilotointi halutaan kohdentaa sinne, missä siitä on eniten hyötyä nyt ja tulevaisuudessa. Yhteistyötä yritysten ja projektin välillä tarvitaan!

Suomi on yksi yhdeksästä maasta, jotka ovat mukana CEF-rahoitetussa eFTI for EU -hankkeessa. 

Yhteistyötä ja datan jakamista tarvitaan

Sekä Pia että Teemu kannustivat organisaatioita yhteistyöhön datan äärellä. 

  • Jakakaa dataa
  • Kertokaa meille, miten voimme parantaa dataa  
  • Tuokaa meidän tietoon hyviä käyttötapauksia 
  • Osallistukaa aktiivisesti ekosysteemityöhön

Tilaisuuden tallenne ja esitykset löytyvät ITS Finlandin sivuilta. Katso alla videopätkät Pia Julinin Key Note -puheenvuorosta ja Teemu Heikuran esityksestä. 

Jaa