Hyppää pääsisältöön

Ratatöiden päättyminen vauhditti lähiliikenteen kasvuun – Fintrafficin digipalvelut rikkoivat ennätyksiä

Lähijunaliikenteen määrä kasvoi vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä vahvasti (+13% vs Q4/2023). Kasvu johtui muun muassa Tikkurilan ratapihan valmistumisesta ja Karjaa–Hanko-välin liikennöinnin käynnistymisestä. Myös tieliikenteen kokonaismäärät pääteillä olivat loppuvuodesta hienoisessa nousussa. Lentoliikenne kasvoi vuonna 2024, vaikka vuoden lopulla kasvu hidastui Lapin vilkkaasta joulusesongista huolimatta. Fintrafficin digitaalisten palvelujen käyntimäärät lähes kolminkertaistuivat edellisvuodesta, ja palkittu Fintraffic Mobiili on edelleen suosituin palvelu. 

“Vuoden 2024 loppu oli etenkin lähijunaliikenteessä kasvun aikaa. Merkittävien ratatöiden valmistuminen, kuten Tikkurilan ratapihan projekti, on sujuvoittanut liikennettä ja mahdollistanut lähiliikenteen huomattavan kasvun pääkaupunkiseudulla. Myös kaukoliikenteessä oli loppuvuonna nähtävissä pientä kasvua, johon vaikutti muun muassa vilkas Lapin matkailu. Tämä näkyi myös Fintrafficin joululiikennekyselyssä, jonka mukaan juna on edelleen suomalaisten suosikki pitkille matkoille. Junaliikenteen suosion kasvu on liikenteen päästöjen vähentämisen kannalta myönteinen kehityssuunta”, sanoo toimitusjohtaja Pia Julin Fintrafficista. 

“Vuosi 2024 oli digitaalisten palveluidemme ennätysvuosi. Käyttökerrat kasvoivat huimaa vauhtia, ja vuoden viimeisellä neljänneksellä palvelumme saavuttivat yli 3,2 miljoonaa käyntiä. Tämä osoittaa, että suomalaiset arvostavat luotettavaa liikennetietoa. Entistä useampi haluaa hyödyntää liikennetietoa matkansa suunnittelussa“, Julin toteaa.

Lähiliikenteen määrä kasvoi rautateillä yli 13 prosenttia

Lähijunaliikenteen määrä nousi vuoden viimeisellä neljänneksellä 13,4 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta. Lähiliikenteen kasvua on mahdollistanut esimerkiksi se, että Tikkurilan ratapihan töiden valmistuminen päätti Helsinki-Riihimäki-ratahankkeen ensimmäisen vaiheen. Myös esimerkiksi Karjaa–Hanko-välin liikennöinnin käynnistyminen lisäsi lähiliikennettä. Muualla Suomessa lähiliikenteen osuudet ovat samoissa lukemissa kuin vuoden 2023 lopussa. Myös kauko- ja tavaraliikenteen määrät rautateillä säilyivät suunnilleen edellisvuoden tasolla. 

Lähiliikenteessä täsmällisyys oli 88,9 prosenttia (91,2 %), kaukoliikenteessä 83,1 prosenttia (82,1 %) ja tavaraliikenteessä 91,5 prosenttia (90,5 %). Näihin lukuihin ovat vaikuttaneet muun muassa se, että loppuvuonna esiintyi poikkeuksellisen paljon myrskyjä (mm. Jari ja Lyly). Tikkurilan eteläpuolella ollut sähköratavaurio ja siitä johtunut nopeusrajoitus aiheutti yksittäisenä tapahtumana myöhästymisiä junille. Lisäksi Helsinki–Kerava-välillä huoltotyöt ovat vaikuttaneet radan käytettävyyteen vuoden 2024 lopulla.​ Pohjois-Suomessa täsmällisyys on parantunut viime vuoteen verrattuna. Positiivista kehitystä ovat tukeneet Oulun ja Joensuun asetinlaite- ja kauko-ohjausprojektien valmistuminen.  

Loppuvuoden ratatyömäärät olivat 17 prosenttia matalammat kuin vuoden 2023 lopussa. Talven myöhäinen saapuminen vähensi tarvetta talvikunnossapitotöihin.

Fintrafficin digipalveluiden käyttö lähes kolminkertaistui 

Fintrafficin digitaaliset palvelut keräsivät vuoden 2024 viimeisellä vuosineljänneksellä yli 3,2 miljoonaa käyntiä (Q3/2024 2,3 miljoonaa käyntiä). Verrattuna vuoteen 2023 Fintrafficin digitaalisten palveluiden käyntien määrä on lähes kolminkertaistunut. Suomen paras asiakasteko 2024 –palkinnon lokakuussa voittanut Fintraffic Mobiili on edelleen suosituin palvelu keräten noin 2 miljoonaa käyttökertaa. Lisäksi muun muassa Liikennetilanne- ja Palauteväylä-palvelujen käyttö on kehittynyt suotuisasti.   

Fintrafficin Digitraffic-palvelussa tarjoamiin liikennedatan rajapintoihin tehtiin vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä 1,56 miljardia kyselyä (vuoden kolmannella vuosineljänneksellä 1,52 miljardia kyselyä). Vuonna 2024 rikottiin jälleen ennätyksiä, kun rajapintakyselyiden kokonaismäärä kasvoi yli kuuteen miljardiin (+29%). Dataa siirrettiin vuonna 2024 yli 668 TB (+35%). 

Joukkoliikenteen matkatietoihin tehtiin Digitransit-alustalla vuoden viimeisellä neljänneksellä 4,48 miljardia rajapintakyselyä (+18%). Digitransitissa dataa siirrettiin vuoden viimeisellä kvartaalilla 74,69 TB. Suomalaiset joukkoliikenteen reittioppaat hyödyntävät laajasti yhteistä tietopohjaa Digitransit-alustan kautta. 

”Vuosi 2024 on ollut hieno kasvun vuosi digipalveluillemme. Fintraffic Mobiili on siivittänyt käyttäjämäärät ennätyslukemiin, ja sitä kautta myös vaikuttavuutemme on kasvanut. Olemme määrätietoisesti kehittäneet liikenteen digitaalisia palveluita parantaaksemme turvallisuutta, sujuvuutta ja vähäpäästöisyyttä sekä helpottaaksemme suomalaisten liikkumista. Hienoa, että niin moni suomalainen on jo löytänyt Fintraffic Mobiilin”, Fintrafficin ekosysteemi- ja teknologiajohtaja Janne Lautanala iloitsee.   

Lentoliikenteen positiivinen vire laimeni loppuvuotta kohden  

Vaikka Lapin vilkas joulusesonki toi lennonjohtoihin kiireisiä työpäiviä, alkuvuodesta käynnistynyt liikenteen kasvu heikentyi loppuvuotta kohden. Saapuvien ja lähtevien lentojen määrät kasvoivat kuusi prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Lentojen määrä Suomen ilmatilassa kasvoi kokonaisuudessaan viisi prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.  

Viimeisellä vuosineljänneksellä kiinalaisten lentoyhtiöiden lentämät ylilennot vähenivät voimakkaasti. Ylilentojen määrä Suomen ilmatilassa kasvoi kuitenkin kaksi prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, mutta edellisellä neljänneksellä (7-9/2024) kasvu näytti yli kymmentä prosenttia (11,6).   

Maantieliikenteen määrät kasvussa loppuvuonna 

Tieliikenteen kokonaismäärät pääteillä (valta- ja kantatiet) ovat loka-joulukuussa olleet hienoisessa nousussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna: Henkilö- ja pakettiautojen määrissä on nähtävissä 3,5 prosentin kasvua, ja raskaan liikenteen määrät ovat nousseet hieman yli 3 prosenttia.  

Maantieliikenteen määrät ovat vuonna 2024 olleet kokonaisuudessaan edellisvuoden tasolla. Alustavien tietojen mukaan nousua vuodesta 2023 on kaikkiansa noin yksi prosentti. 

Jaa