Sustainable Flow on maailman ensimmäinen hanke, joka yhdistää digitaalisen työkalun kehittämisen, energiansäästön ja uusiutuvan energian satamien CO₂-päästöjen vähentämiseksi. Hankkeessa on edetty Satakunnan ammattikorkeakoulun vetämänä jo digitaalisen työkalun kehitykseen, ja pilottisatamille sekä projektikumppaneille on päästy esittelemään myös alustavat käyttöliittymäsuunnitelmat.
Sustainable Flow -hankkeen konkreettisina tuotoksina syntyy digitaalinen työkalu hiilidioksidipäästöjen vähentämisen ja energiansäästötoimenpiteiden tueksi sekä konsepti satamien energiansäästöjä ja uusiutuvan energian tuotantoa varten. Työkalun avoin lähdekoodi mahdollistaa samalla satamille myös omat satamakohtaiset innovaatiot.
"Työkalu kehittyy tällä hetkellä tiiviissä yhteistyössä satamien ja projektikumppaneiden kesken. Olemme edenneet jo siihen vaiheeseen, että olemme esittäneet ensimmäiset käyttöliittymäsuunnitelmat hankkeessa mukana oleville tahoille, joilta on myös saatu arvokasta palautetta ja näkemyksiä jatkokehitystyöhön", kertoo projektipäällikkö Hanna Kajander Satakunnan ammattikorkeakoulusta.
Hankkeen seuraavassa vaiheessa painopiste on digitaalisen työkalun teknisen rakenteen kehittämisessä, käyttöliittymän viimeistelyssä ja ensimmäisen toimintakykyisen version julkaisemisessa, jota aletaan testaamaan kolmessa pilottisatamassa jo toukokuun lopussa.
Työkalua kehitetään Satakunnan ammattikorkeakoulun, Ahvenanmaan ammattikorkeakoulun, International Transport Development Associationin, Tallinnan teknillisen yliopiston sekä Ruotsin kuljetusalan keskusliiton investointirahoituksella pilottisatamille, jotka voivat ottaa työkalun käyttöön projektin päätyttyä.
Sustainable Flow -hankkeessa tavoitteena on, että työkalun avulla päästöt saadaan vähennettyä hankkeen aikana vähintään 10 % sekä vielä kolme vuotta hankkeen päättymisen jälkeen. Päämääränä on, että sovellus tukee hiilidioksidipäästöjen seurantaa ja se on valmis vuoden 2025 loppuun mennessä.
Projektikumppaneina Sustainable Flowssa ovat Fintrafficin meriliikenteenohjauksen lisäksi Satakunnan ammattikorkeakoulu, Ruotsin merenkulkulaitos, Ahvenanmaan ammattikorkeakoulu, International Transport Development Association (ITDA) Latviasta, Tallinnan teknillinen yliopisto sekä Ruotsin kuljetusalan keskusliitto. Mukana olevat seitsemän pilottisatamaa ovat Rauma, Pori, Tallinna, Maarianhamina, Riika, Oxelösund ja Norrköping.
Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) Merilogistiikan tutkimuskeskuksen vetämän Sustainable Flow -hankkeen keskiössä ovat meriliikenteen kuljetusten aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen kohdistuvat toimet. Kevääseen 2026 kestävän hankkeen rahoittaa Interreg Central Baltic -ohjelma, ja sen kokonaisbudjetti on 3,4 miljoonaa euroa.