Maanteillä ollaan siirtymässä parhaillaan talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin ja koko Suomi siirtyy talvinopeuksiin 28.10. mennessä. Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan pääosin 80 kilometriin tunnissa ja moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa. Talviset nopeusrajoitukset otetaan käyttöön eri tieosuuksilla välittömästi, kun nopeusrajoitusmerkit on saatu asennettua paikoilleen.
E18-moottoritien rajoitetuilla tieosuuksilla, joissa on käytössä sähköinen vaihtuva nopeusrajoitus, voidaan 120 km/h nopeusrajoitusta näyttää kuitenkin sään ja kelin niin salliessa vielä siirtymäkauden eli marraskuun ajan. Joulukuun alusta alkaen myös E18-moottoritien kaikilla osuuksilla voidaan näyttää ainoastaan talvinopeusrajoituksia.
- E18-moottoritiellä voidaan osittain näyttää vielä ensi kuussa erittäin hyvissä ajo-olosuhteissa korkeampia 120 km/h nopeusrajoituksia. Tieosuudet, joissa korkeampia nopeusrajoituksia voi esiintyä ovat Kaarina–Lohja (Saukkola) sekä Vantaa (Kehä III)–Loviisa (Ahvenkoski). Pimeään aikaan 120 km/h rajoitusta ei voida kuitenkaan näilläkään osuuksilla käyttää, sillä siirtymäajan korkeammat ajonopeudet ovat tarkoitettu juurikin valoisaan aikaan sekä hyvissä ajo-olosuhteissa käytettäväksi, kertoo Fintrafficin tieliikennekeskuksesta liikennekeskuspäällikkö Kari Tarkki.
Muuttuvien opasteiden tiedot sekä muut liikenne- ja tiesäätiedot voi tarkistaa ennen matkalle lähtöä Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta. Palvelu on ladattavissa sovelluskaupoista myös ilmaisena mobiilisovelluksena. Lisätietoa Fintrafficin liikenteen selain- ja mobiilipalveluista löytyy osoitteesta https://www.fintraffic.fi/fi/kaikille.
Vaihtuvia nopeusrajoitusmerkkejä ohjataan Fintrafficin tieliikennekeskuksesta, joka huolehtii maanteiden turvallisesta liikenteestä ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Vaihtuvien nopeusrajoitusmerkkien ja tiedotusopasteiden ohjaamisen lisäksi tieliikennekeskus tiedottaa eri häiriötilanteista ja keskuksesta lähtee vuositasolla 12 000 liikennetiedotetta. Fintrafficin tieliikennekeskus vastaa myös eri häiriötilanteiden hoidosta yhteistyössä eri viranomaisten ja tiestön kunnossapidon kanssa sekä huolehtii Tienkäyttäjän linjan puheluista, joita tulee keskukseen vuosittain noin 70 000.