Hyppää pääsisältöön
Autokuski, joka näyttää ikkunasta peukkua

Turvallinen juhannusliikenne: Ota nämä asiat huomioon

Turvalliseen juhannusliikenteeseen kuuluvat matkareitin huolellinen suunnittelu, auton ja mahdollisen perävaunun kunnon tarkastus ennen matkalle lähtöä sekä ennen kaikkea levännyt ja tarkkaavainen kuljettaja. Liikennettä on useilla tieosuuksilla tavallista viikonloppua enemmän, joten matkaan kannattaa varata riittävästi aikaa.

Juhannuksen menoliikenteen arvioidaan olevan tänä vuonna vilkkaimmillaan totuttuun tapaan juhannusaattoa edeltävänä päivänä (to 24.6). Myös juhannusaaton (pe 25.6.) aamupäivän tunteina menoliikennettä ennakoidaan olevan vielä runsaasti, mutta selvästi vähemmän kuin edeltävänä päivänä. Paluuliikenteen piikki näkyy puolestaan juhannussunnuntaina (su 27.6).

”Juhannuksena matkalle kannattaa lähteä ajan kanssa ja etenkin menoliikenteen ruuhkaisimman ajan ulkopuolella. Lisäksi ajoreitti on hyvä suunnitella etukäteen. Esimerkiksi sellaiset reitit, joilla on tietöitä, ruuhkautuvat mitä suuremmalla todennäköisyydellä. Pääteiden liikennemäärät ja keskinopeudet sekä tietyöt voi käydä tarkistamassa Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta. Hyvä on seurata myös vallitsevia sääolosuhteita, joita voi katsoa vaikkapa Ilmatieteen laitoksen sivuilta”, vinkkaa Fintrafficin tieliikennekeskuksesta liikennekeskuspäällikkö Eero Sauramäki.

Näin juhannusliikenteen ennustetaan käyttäytyvän:

Menoliikenne on vilkkaimmillaan torstaina 24.6, mutta myös perjantain aamupäivään on odotettavissa normaalia enemmän liikennettä ja ajoittaista liikenteen jonoutumista voi esiintyä vielä silloinkin.

Menoliikenne on vilkkaimmillaan Etelä-Suomessa torstaina 24.6 kello 12 - 19 ja pohjoisemmassa vielä myöhempäänkin. Vilkkaimpina aikoina liikenne voi jonoutua ja ajoittaisia nopeuden alenemia voi esiintyä. Suurimmat liikennemäärät ovat valtatiellä 9 Tampere - Orivesi, valtatiellä 5 Lusi - Mikkeli sekä valtatiellä 4 Helsinki - Lusi.

Turun saariston lautoille voi muodostua jonoja.

Paluuliikenne osuu sunnuntaihin 27.6. - alkaen aamupäivästä ja jatkuen vilkkaana Etelä-Suomessa kello 20 -  22 asti. Jonoutumista voi esiintyä etenkin valtatiellä 4 Jyväskylä - Helsinki, valtatiellä 5 Mikkeli - Lusi ja valtatiellä 9 Orivesi - Tampere.

Tietyöt voivat haitata liikennettä

Tietöiden vaikutus juhannusliikenteeseen pyritään minimoimaan. Tietöistä voi aiheutua kuitenkin alennettuja nopeusrajoituksia, ajokaistojen muutoksia tai sulkemisia, mitkä kaikki hidastavat liikennettä.

Liikennettä mahdollisesti haittaavia pääteiden tietöitä ovat:

  • Pääkaupunkiseudulla valtatiet 1, 3, ja 4 sekä kantatie 45
  • Valtatie 7 Porvoo, Harabackan liittymä
  • Kantatie 51 Siuntio
  • Valtatie 3 Hämeenkyrö
  • Valtatie 4 Lahti, Renkomäen liittymä
  • Valtatie 4 välillä Kirri - Tikkakoski
  • Valtatie 4 Viitasaari, Hännilänsalmen silta
  • Valtatie 5 Juva, Vehmaan eritasoliittymä
  • Valtatie 8 useita tietöitä välillä Masku - Pori
  • Valtatie 24 välillä Lahti - Jämsä
  • Kantatie 40 Kaarina, Ravattulan, Tuulissuon ja Kirismäen liittymät
  • Valtatie 4 useita tietöitä välillä Oulu - Kemi

Tiedot käynnissä olevista tietöistä ja muista häiriöistä löytyvät Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta osoitteesta liikennetilanne.fintraffic.fi. Palvelusta löytyvät tietöiden lisäksi muun muassa tieliikenteen häiriöt, liikennemäärät sekä sähköautojen latauspisteet ja kaasuautojen tankkausasemat.

Ratin taakse vain levänneenä

Tänä juhannuksena Liikenneturva toivoo, että tien päälle lähtee vain ajokuntoisia kuljettajia. Liikenneturvan suunnittelija Mia Koski tähdentää, ettei väsyneenä tai huonokuntoisena ole ratin taakse asiaa.

"Väsymys vaikuttaa salakavalasti ja voi ottaa vallan lupaa kysymättä. Ajokuntoa kannattaa miettiä jo ennalta, etenkin pidemmillä matkoilla. Kunnon yöunet ennen matkaa, riittävä tauotus ja ajoetappien järkevä suunnittelu tekee matkanteosta paitsi turvallisempaa, niin myös mukavampaa. Jos väsymys iskee kesken matkan, vartin torkut kahvikupillisen päälle auttavat jaksamaan. On myös hyvä ottaa huomioon, että esimerkiksi allergialääkkeet voivat nukuttaa ja alkoholi voi väsyttää seuraavana päivänä, vaikkei promilleja enää olisikaan. Matkustajanakin kannattaa skarpata ja huolehtia siitä, että kuljettaja ei aja voipuneena", Mia Koski summaa.

Tarkista auton kunto

Vaikka kiire olisikin lähteä juhannuksen viettoon, kannattaa kuitenkin käyttää muutama minuutti siihen, että tarkastaa auton kunnon. Pese auton ikkunat - myös sisäpuolelta, sekä puhdista pyyhkijän sulat liinalla ja lasinpesunesteellä.

On myös hyvä huomioida, että juhannusreissulla auto on usein pakattu normaalia täydemmäksi eli rengaspaineet on hyvä tarkastaa ja nostaa ne täyden kuorman suosituksiin, sillä alipaineinen rengas menettää sivuttaispidon helposti.

"Ja yksi vinkki vielä kuskeille - laadukkaat ja puhtaat aurinkolasit ovat mukavuus- ja turvallisuusvaruste liikenteessä. Varmistetaan, että nähdään kanssakulkijat, satoi tai paistoi", vinkkaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Otto Lahti.

Peräkärryn kanssa juhannusliikenteeseen?

Juhannusliikenteessä näkyy myös henkilö- ja pakettiautoja perävaunujen vetäjinä. Kuumana käynyt venekauppa enteilee lisäksi venetrailerikuljetuksia. Jos olet lähdössä perävaunun kanssa liikenteeseen, niin kiinnitä ennen matkalle lähtöä erityistä huomiota peräkärryn kuntoon ja oikeaoppiseen kuormaukseen. Muista juhannusliikenteessä myös turvallinen tilannenopeus ja aja ennakoiden.

”Ruuhkaliikenteessä tulee ajaa perävaunun kanssa rauhallisesti ja välttää äkkinäisiä liikkeitä. Mitoita ajonopeutesi muun muassa ajokokemuksesi, peräkärryn kunnon sekä yhdistelmän kuormauksen ja painon mukaan. Muista, että niin sanotuilla kevytperävaunuilla, joiden kokonaismassa on enintään 750 kg, suurin sallittu nopeus on 100 km/h myös tyhjänä. Sitä raskaampien perävaunujen, joiden kokonaismassa on enintään 3500 kg, suurin sallittu nopeus on 80 km/h”, poliisitarkastaja Kari Onninen muistuttaa.

Perävaunun kanssa liikkeelle lähtevän muistilista:

Ajokorttivaatimus ja suurin sallittu perävaunumassa

  • Kuljettajaksi kannattaa laittaa se porukan kokenein, jolta löytyy oikeudet peräkärryn vetämiseen.
  • Yhdistelmää vetävän ajoneuvon osalta tulee varmistaa, että kyseisellä autolla saa kärryä vetää. Tieto siitä löytyy auton rekisteröintitodistuksesta tai Traficomin sähköisestä Oma asiointi -palvelusta.

Peräkärryn kunnon tarkastus

  • Peräkärryn kunnon tarkastaminen alkaa renkaiden kunnon ja oikean ilmanpaineen varmistamisella.
  • Liikennevalvonnassa tavataan usein myös valovikaisia peräkärryjä. Tarkista siis ennen matkalle lähtöä, että peräkärryn kaikki valot ja suuntavilkut toimivat.
  • Varmista lisäksi aina, että peräkärryn lukitus vetokoukussa pitää, mahdollinen varmistusketju on kiinnitetty ja tukipyörä on nostettu ylös.

Peräkärryn kuormaus

  • Kuorma tulee varmistaa esimerkiksi kuormaliinoilla kiinnittämällä, myös kuomullista peräkärryä käytettäessä. Avoimen kärryn kanssa liikkuessa tulee lisäksi huolehtia, että käytännössä kaikki irtotavara on sidottu kiinni ja mahdollisesti pölyävä kuorma on peitetty.
  • Peräkärryn kuormaus aloitetaan edestä niin, että painopiste säilyy mahdollisimman alhaalla ja keskellä. Painavimmat tavarat laitetaan akselin päälle ja lopuksi kuorma sidotaan kunnolla kiinni. Aisapaino saa olla enintään 10 prosenttia perävaunun akseleille sallitusta massasta (O1-luokan 750 kg kevytperävaunuissa siis enintään 75 kg).

Muu kuormaus

  • Kuorma saa ajoneuvolle tai ajoneuvoyhdistelmälle tiellä sallitun pituuden rajoissa ulottua ajoneuvon edessä enintään yhden metrin ja takana enintään kaksi metriä ajoneuvon uloimman osan ulkopuolelle. Jo metrin takaylitys on kuitenkin merkittävä punaisella tai punakeltaisella merkkilipulla. Sivusuunnassa kuorma ei saa ulottua yli laitojen tai kuormatilan.

Turvallista juhannusliikennettä!

Jaa