Hyppää pääsisältöön

Vältä tieliikenteen ruuhkat – näin hyödynnät Fintrafficin digipalveluita

Suomessa isompia ruuhkia aiheuttavat yleensä liikenneonnettomuudet sekä poikkeuksellisen huono ajokeli. Kesäisin tietyöt ja suuret yleisötapahtumat hidastavat liikennettä, mikä voi näkyä paikallisina ruuhkina niiden lähiympäristössä. Kuinka välttää ruuhkat omalla ajoreitillä? Miten Fintrafficin digipalveluita voi hyödyntää ruuhkien välttämisessä?

Erilaiset poikkeustilanteet ovat tyypillisiä syitä liikenteen ruuhkautumiselle. Oman reitin ennakkosuunnittelu ja liikennetilanteen tarkkailu ajon aikana ovatkin ruuhkien välttämisen ytimessä.

”Omaa matkareittiä suunnitellessa kannattaa hyödyntää esimerkiksi Fintraffic Mobiili -sovellusta tai verkossa toimivaa Liikennetilanne-palvelua. Molemmat palvelut tarjoavat autoilijan avuksi reaaliaikaista liikenne- ja olosuhdetietoa. Niistä löytyvät esimerkiksi maantieliikenteen häiriöt ja ruuhkat, tietyöt sekä kelitiedot. Lisäksi Fintraffic Mobiilin push-ilmoitusten ja paikannuksen avulla autoilija saa välittömästi reaaliaikaisen tiedon, kun lähialueen liikenteessä sattuu jotain poikkeavaa”, kertoo Head of Digital Antti Haarala Fintrafficista.

Omaa reittiä suunnitellessa kannattaa huomioida, että navigaattorit eivät huomioi liikenteen kokonaistilannetta vaan ohjaavat monia muitakin autoilijoita samalle reitille. Siksi niiden ehdottama lyhin reitti ei välttämättä ole todellisuudessa nopein. Oman reitin ennakoiva suunnittelu tieliikenteeseen vaikuttavat eri tekijät huomioiden on varmin tapa löytää reitti, joka vie turvallisesti ja sujuvasti perille.

Pohdi, voiko matkan tehdä julkisilla

Jos on jo etukäteen tiedossa, että omalle matkareitille tulee osumaan ruuhkia, on yksi vaihtoehto vaihtaa kulkuneuvoa kokonaan. Joskus perille pääsee sujuvammin esimerkiksi julkisen liikenteen kyydissä.

”Omaa matkaa suunnitellessa kannattaa hyödyntää erilaisia reittioppaita, joiden avulla voi vertailla matkan taittumista verrattuna omalla autolla ajamiseen. Esimerkiksi valtakunnallinen opas.matka.fi-reittiopas yhdistää liikennemuotoja ja näyttää eri matkustusvaihtoehtoja ovelta ovelle -periaatteella valitulle ajankohdalle. Palvelu kattaa VR:n lähi- ja kaukoliikenteen, kotimaan lentoliikenteen sekä suurempien kaupunkien ja kuntien liikenteen. Myös Fintraffic Mobiili näyttää junien sijainnin, kulkureitin ja nopeuden reaaliaikaisesti kartalla”, vinkkaa Haarala.

Ruuhkat voi välttää myös sillä, että siirtää oman lähdön kokonaan sellaiseen aikaan, jolloin tilanne on ruuhkien osalta tien päällä rauhallisempi. Esimerkiksi juhlapyhien pahimman meno- ja paluuliikenteen voi välttää helpoiten valitsemalla vaihtoehtoisen matkustuspäivän.

Muista ruuhkassakin turvallinen ajotapa

Vaikka ruuhkassa ajonopeus voi olla huomattavasti tavallista hitaampi, on silti tärkeää keskittyä ajamiseen ja havainnoida ympäristön tapahtumia tarkasti. Jononopeuden mukaan ajamisen lisäksi on tärkeää pitää riittävät turvavälit, jotta aikaa reagointiin jää riittävästi.

”Ruuhkaantunut liikenne saattaa joskus kiristää autoilijoiden hermoja, kun olisi kiire olla jo perillä. Turhat ohitukset kannattaa kuitenkin jättää pois, sillä ne harvoin auttavat pääsemään nopeammin perille, mutta voivat aiheuttaa ruuhkassa vakaviakin vaaratilanteita”, muistuttaa yksikönpäällikkö Eero Sauramäki Fintrafficin tieliikennekeskuksesta.

 

Fintrafficin digitaaliset palvelut mukanasi liikenteessä – tutustu täällä:

Oman ajoreitin liikennetietoja voi katsoa etukäteen Fintraffic Liikennetilanne -palvelusta tai Fintraffic Mobiilista, josta löytyvät muun muassa liikennemäärät, ruuhkatiedot sekä liikennetiedotteet. 

Opas.matka.fi tietää kaikkien Suomen kaupunkien joukkoliikenteen tiedot.

 

Lue lisää: Huippusuositussa sovelluksessa on nyt uusi kiinnostava ominaisuus – kätevä etenkin junilla matkustaville

Lue lisää: Isot yleisötapahtumat näkyvät kesäliikenteessä – näin ennakoit ruuhkat ja poikkeusjärjestelyt

Jaa

Tagit