Jultrafiken inleds snart. Nu är det ett bra tillfälle att repetera grunderna i säker jultrafik. Fintraffic, Polisstyrelsen, Transport- och kommunikationsverket Traficom, inrikesministeriets räddningsavdelning, Nödcentralsverket och Trafikskyddet önskar alla som ger sig iväg för att fira jul en lugn och säker resa.
Trafikprognoser för julen
I år fördelas jultrafiken över en längre tidsperiod än normalt, eftersom julhelgerna infaller mitt i veckan.
Enligt trafikprognoserna från Fintraffics vägtrafikcentral inför jul börjar den utgående trafiken bli livlig på våra huvudvägar redan på torsdagskvällen den 19 december och fortsätter fram till början av julveckan. Lördagen den 21 december är trafiken inför jul som livligast. Mest jultrafik väntas på riksväg 4 Helsingfors–Jyväskylä, riksväg 4 Uleåborg, riksväg 5 Lusi–Heinola och riksväg 5 Kuopio. Även till turistmålen i Lappland utlovas betydligt mer trafik än normalt.
Returtrafikens livligaste dag infaller på annandag jul 26.12. De livligast trafikerade vägavsnitten är riksväg 4 Lusi-Lahtis och riksväg 5 S:t Michel-Lusi. Returtrafikens andra huvuddag infaller lördagen den 28 december, vilket syns särskilt i trafikmängderna i norra Finland.
”Jultrafiken fördelas över flera dagar, vilket klart minskar köbildningen. När man planerar sin egen resa lönar det sig dock att komma ihåg att trafiken under julen påverkas mest av det rådande väglaget och vädret. Man bör kontrollera dessa på förhand, i synnerhet när man reser långa sträckor", sammanfattar enhetschef Eero Sauramäki från Fintraffics vägtrafikcentral.
Man kan kolla den egna körruttens rusningssituation, trafikmeddelanden, väglag och situationen för vinterunderhåll i Fintraffic Appen. Väderprognoserna och de gällande vädervarningarna finns samlade på Meteorologiska institutets webbplats.
En pigg förare och de två S:ens taktik
Polisen övervakar under julen den utgående trafiken och returtrafiken som vanligt. Vid övervakningen fästs särskild uppmärksamhet vid körhastigheter, köravstånd, omkörningar och rattfylleri. Polisen betonar också betydelsen av en väl utvilad förare.
”När julens utgående trafik och returtrafik nu sträcker sig över flera dagar lönar det sig att fundera ännu mer på tidpunkten för resan: Ska vi åka direkt efter arbetsveckan och en lång arbetsdag i kvällsmörker, eller är det bättre att vila hemma och ge sig av nästa morgon i dagsljus, mätta efter frukosten, pigga och med gott julhumör? Att köra i takt med trafikflödet i varierande väderförhållanden kräver särskild koncentration. Därför lönar det sig att redan när man ger sig av på förhand fundera på lämpliga rastplatser för att sträcka på benen och ta en kaffekopp", säger polisinspektör Kari Onninen vid Polisstyrelsen.
Trafikskyddet lyfter i år dessutom fram de två S:ens taktik, där en lämplig situationshastighet och ett tillräckligt säkerhetsavstånd möjliggör en trygg resa även i dåligt väder.
"Vid lägre hastighet har föraren mer tid att göra observationer. Samtidigt blir stoppsträckan kortare och fordonet lättare att manövrera. Vid vinterväglag ska säkerhetsavståndet till och med vara dubbelt längre än i sommarväder, och ännu längre om vägen är isig. Ett för kort säkerhetsavstånd kan leda till påkörning bakifrån och i värsta fall till en kedjekrock", berättar Eini Karvonen, kontaktchef vid Trafikskyddet.
Bilens utrustning
Genom att förbereda sig i förväg inför jultrafiken ökar man resans säkerhet och smidighet. Traficoms enhetschef Jussi Pohjonen påminner om att det är viktigt att säkerställa att bilen är utrustad med allt som behövs vid överraskande situationer och att bagaget är packat på ett säkert sätt.
"Vintertid lönar det sig att se till att bilen har allt som behövs för överraskningar - och att bagaget är rätt lastat med tanke på säkerheten. Kontrollera före avgång att däckens slityta är tillräcklig och att lufttrycket är i skick. Se också till att ljusen fungerar korrekt och att spolarvätskan tål minusgrader. För långa sträckor lönar det sig också att packa med varma kläder, ficklampa, snöborste, isskrapa och reservströmkälla.”
Det är också viktigt att fästa uppmärksamhet vid hur man packar bilen under julen: tunga föremål ska placeras på bagageutrymmets botten och nära baksätets ryggstöd. Det är viktigt att synligheten genom bakrutan bevaras, så en skidbox kan vara en behändig tilläggslösning om man har mycket saker.
”En väl förberedd bil och omsorgsfullt lastade saker hjälper till att säkerställa att jultrafiken löper tryggt och stressfritt”, fortsätter Jussi Pohjonen.
Hur man agerar vid olyckor
Vinterväglaget ökar risken för trafikolyckor på landsvägarna. För att man ska kunna agera rätt och säkert i en olyckssituation är det viktigt att var och en vet vad man ska göra.
Först på olycksplatsen – gör så här:
Sätt på fordonets varningsblinkers och stanna på en säker plats. Gå därefter längs vägrenen till olycksplatsen och försök förhindra ytterligare skador genom att slå av strömmen i olycksbilen och varna den övriga trafiken. Kom också ihåg att i alla situationer beakta den övriga trafiken som passerar vägområdet vid olycksplatsen.
Placera varningstriangeln tillräckligt långt bort från olycksplatsen, larma hjälp och hjälp de skadade efter bästa förmåga. Sörj också för din egen säkerhet och använd alltid reflexväst på vägområdet, om en sådan finns att tillgå", påminner räddningsöverinspektör Tommi Luhtaniemi från inrikesministeriets räddningsavdelning.
Nödcentralsverket påminner dessutom om appen 112 Suomi, från vilken din exakta position förmedlas direkt till nödcentralen och säkerställer att hjälpen kommer snabbt.
"När du ringer 112, svara på frågorna och följ anvisningarna. Nödcentraloperatören har svårt att bedöma hjälpbehovet och olycksplatsens läge om anmälaren har kört förbi kollisionsplatsen utan att stanna. Kom ihåg att vi alla omfattas av den allmänna skyldigheten att hjälpa”, berättar utvecklingschef Tommi Hopearuoho vid Nödcentralsverket.
Om räddningsarbetet pågår, passera säkert:
Om det redan finns myndigheter på olycksplatsen ska du koncentrera dig på att tryggt passera olycksplatsen, dvs. sakta farten, och följa anvisningarna. Fotografera inte heller olycksplatsen.