Skip to main content

Trafikstyrningsbolaget Fintraffic Ab:s bokslutsmeddelande 2021

Januari–december 2021

  • Koncernens omsättning var 209,7 (182,4) miljoner euro
  • Rörelsevinsten var 6,1 (-8,0) miljoner euro
  • På grund av coronaviruspandemin minskade efterfrågan på flygtrafiktjänstens tjänster, vilket i sin tur försvagade koncernens resultat
  • Coronaviruspandemin påverkade varken omsättningen eller resultatet för väg-, sjö- och järnvägstrafikstyrningen
  • Trafikstyrningens servicenivå förblev god inom alla affärsverksamheter och säkerhetsnivån hög
  • Efterfrågan på öppna data, som produceras av bolaget, ökade med 30 procent, och 386 TB data överfördes genom de öppna gränssnitten
  • Effektiviteten i tjänsteproduktionen förbättrades. Verksamheten har redan effektiviserats till ett värde på 25 miljoner euro 2019–2021
  • Investeringarna uppgick till 60,8 (63,0) miljoner euro, och balansräkningen förblev stark.

Under Fintraffic-koncernens tredje räkenskapsperiod uppgick omsättningen till 209,7 (182,4) miljoner euro. Största delen av omsättningen bildades genom de styrningstjänster för väg-, sjö- och järnvägstrafiken som hade beställts av Trafikledsverket och vilkas försäljningsvärde enligt tjänsteavtalet uppgick till 142,6 (131,8) miljoner euro. På grund av coronapandemin var efterfrågan på flygtrafiktjänster på en låg nivå, precis som året innan. Omsättningen blev dock högre än året innan, 62,8 miljoner euro (49,3), huvudsakligen tack vare den högre kalkylmässiga korrigeringen angående SES-lagstiftningen.

Rörelsevinsten var 6,1 (-8,0) miljoner euro. Rörelsemarginalen var 2,9 (-4,4) procent. Räkenskapsperiodens vinst efter skatter var 5,4 (förlust 9,4) miljoner euro. Investeringarna låg på ungefär samma nivå som året innan, 60,8 (63,0) miljoner euro. Genom en affärstransaktion med Trafikledsverket inlöstes i samband med bolagiseringen anläggningstillgångar på 26,3 miljoner euro från verkets pågående trafikstyrningsprojekt. Investeringarna finansierades huvudsakligen med banklån. Bolagets balansräkning förblev stark. Soliditeten var 59,5 (69,8) procent.    

"Trots att coronasituationen orsakade problem i vårt arbete hela året producerade vi trafikstyrningstjänster störningsfritt och effektivt i fjol. Samtidigt arbetade vi målmedvetet för våra strategiska projekt inom alla trafikformer och främjade utnyttjandet av data inom trafikbranschen. Vårt företag har åtagit sig att höja säkerhets- och servicenivån, förbättra driftsäkerheten och samtidigt effektivisera trafikstyrningens tjänsteproduktion. För bolaget har ett effektiviseringsmål på 30 miljoner satts upp för åren 2019–2022, och vid utgången av förra året hade vi lyckats effektivisera vår verksamhet till ett värde på 25 miljoner euro", berättar Fintraffics verkställande direktör Pertti Korhonen.

I januari 2021 bjöd Fintraffic in aktörer inom trafikbranschen till det öppna nätverket Trafikens dataekosystem, där redan 130 organisationer är verksamma. Syftet med ekosystemet är att effektivisera utnyttjandet av data, skapa en rättvis digital affärsverksamhetsmiljö samt producera rese- och transportkedjetjänster i Finland och internationellt. Fintraffic distribuerade 386 terabyte trafikdata till ekosystemet, och Digitraffic mottog i genomsnitt mer än 350 miljoner gränssnittsanrop per månad, vilket innebär en ökning på 30 procent jämfört med året innan. 

Också bolagets hållbarhetsarbete framskred: målet är i fråga om den egna tjänsteproduktionen kolneutralitet redan 2023. 

År 2022 omfattar de ekonomiskt betydande riskerna en ytterligare förlängning av coronaviruspandemin och den geopolitiska krisen i Östeuropa samt inverkan av dessa på flygtrafikvolymerna och vidare flygtrafiktjänstens intäkter och lönsamhet. Den utdragna pandemin kan ha resulterat i en permanent förändring i konsumenternas och företagens resevanor samt flygbolagens ekonomiska stabilitet. Kriget mellan Ukraina och Ryssland påverkar användbarheten av Europas och Rysslands luftrum och vidare flygruttsintäkterna. Stängningen av Rysslands luftrum innebär i praktiken att överflygningarna upphör i Finland, vilket sänker flygtrafiktjänstens omsättning betydligt.

En annan betydande ekonomisk osäkerhetsfaktor som också anknyter till Fintraffics verksamhet är den finansiering för trafikstyrningen som erhålls ur statens budget, dvs. i vilken utsträckning Trafikledsverket kan köpa behövliga trafikstyrningstjänster. Behovet av trafikstyrningstjänster och anknytande investeringar har under de senaste åren ökat till följd av nya trafikledsinvesteringar och behovet av att utveckla järnvägstrafiken. Om inkomstfinansieringen inte kan får en solid grund kan det bli nödvändigt att anpassa produktionen av trafikstyrningstjänster och för trafikstyrningen bedöma målnivåerna för säkerheten, driftsäkerheten, smidigheten eller kostnadseffektiviteten.

Fintraffic publicerar årsberättelsen, hållbarhetsrapporten och bokslutet i sin helhet måndagen den 28 mars.

Dela