Hur ser landsvägstrafiken ut just nu? Informationen finns på Fintraffics vägtrafikcentraler, som sörjer för en smidig och säker landsvägstrafik dygnet runt, året runt.
Verksamheten grundar sig på en helhetsbild av trafiken
En säker och smidig landsvägstrafik förutsätter kontinuerlig trafikuppföljning och kontroll av helhetsbilden enligt trafikförhållandena och väglaget. Detta arbete utförs vid Fintraffics vägtrafikcentraler.
Kontinuerlig lägesinformation i realtid förmedlas till vägtrafikcentralerna av bland annat tusentals terränganordningar och -system som samlar in information om trafik och förhållanden runt om i Finland, olika myndigheter samt bilister som ringer till Vägtrafikantlinjen.
Fintraffics vägtrafikcentraler hanterar bland annat styrsystem för stads- och landsvägstunnlar, variabla hastighetsbegränsningsmärken för landsvägar, informations- och reservruttskyltar samt trafikljusens funktion. För bilisterna syns detta som en snabb hantering av farliga situationer och störningar, när bilisterna varnas för till exempel rusning, hala vägytor eller trafikolyckor på variabla meddelandeskyltar längs motorvägarna. Även själva hastighetsbegränsningarna styrs med beaktande av väglaget och trafikmängderna för att trafiken ska löpa så säkert som möjligt och för att trafikflödet ska vara smidigt även under rusningstid.
Nervcentrum för information
Information om undantags- och störningssituationer är en av Fintraffics vägtrafikcentrals grundläggande uppgifter och kan kallas ett nervcentrum för information om vägtrafiken.
Vägtrafikcentralen ger nästan 14 000 trafikmeddelanden om olika avvikelser varje år. Som bilist hör du trafikmeddelanden till exempel i radion eller så får du information om störningar direkt till navigatorn i din bil.
Utöver olika observationsanläggningar och datasystem får vi information om olika störningssituationer även per telefon. I akuta situationer som orsakar fara för trafiken kan bilisterna ringa till oss på Vägtrafikantlinjen. Om situationen inte orsakar omedelbar fara är det smidigast att anmäla till exempel plogning, sladdning, väglappning eller halkbekämpning via Responskanalen. Från Responskanalen styrs din anmälan också direkt till vägunderhållet.